Traktorok helyett tankok szelik át az ukrán földeket

20 millió tonna gabona ragadhatott Ukrajnában a háború miatt. Ez a mennyiség becslések szerint 40–50 millió ember ellátására lenne elegendő.

Szántóföldeken át nyomultak februárban az orosz egységek Ukrajna déli részén, Herszon közelében. A harcok miatt a földet azóta sem a traktorok, hanem a tankok szelik át, lehetetlenné téve a munkálatokat. Az ENSZ becslései szerint Ukrajnában az orosz agresszió és egyes területek feletti ellenőrzés elvesztése miatt az őszibúza-termés a felére csökkenhet.

A világon 36 ország számít az ukrán búzára, köztük a legszegényebb és legsebezhetőbb országok, mint például Libanon, Szíria, Jemen, Szomália és a Kongói Demokratikus Köztársaság.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja mintegy 125 millió embert táplál világszerte, és gabonájának 50 százalékát Ukrajnából vásárolja.

Az ukrán gabona hiánya világszerte megemelte az árakat. Ez havonta 70 millió dollárnyi pluszkiadást jelent csak a Világélelmezési Programnak, amiből négymillió embert tudnánk etetni. A Szaharától délre ráadásul soha nem látott szárazság tombol, így helyben sem terem majd elég gabona.

Forrás:
KISZó/hirado.hu

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó