Munkahelyeket ment meg a magyarországi segélyprogram Kárpátalján

Magyarország ukrajnai segélyprogramjának részeként közel két tonna száraztésztát, gyermekvitaminokat és higiéniai szereket juttatott célba csütörtökön Magyarország Ungvári Főkonzulátusa. Dr. Grezsa István miniszteri biztos kezdeményezésére a Magyarország segít – Hungary Helps program keretében biztosított segélyszállítmányt Kárpátalja mellett Ukrajna más területeire, az úgynevezett forró pontokra is továbbítják majd. A tésztát menekültek és szükség esetén katonák élelmezésére fordítják.

Szabó Sándor

A segélyszállítmányból 500 kilogrammot az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási és Tudományos Intézetének (UMOTI) ajánlottak fel. Egy tonna száraztésztát kapott a Kárpátaljai Megyei Tanács, a Munkácsi Mezőgazdasági Líceumba – ahol jelenleg is menekülteket szállásolnak el – pedig 300 kiló tésztát jutattak el. Utóbbi helyszínen gyermekvitaminokat és higiéniai szereket is átadtak.

Csizmadia Alexandra Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja, külgazdasági attasé a KISZó-nak elmondta, a mostani humanitárius segély abban különbözik a korábbiaktól, hogy a száraztésztát egy kárpátaljai vállalkozás gyártotta.

– A most átadott száraztészta Kárpátalja mellett Ukrajna más, úgynevezett forró pontjaira is eljut – nyilatkozta a diplomata. – Magyarország nem csak a Kárpátalján tartózkodó menekültek ellátásában igyekszik segítséget nyújtani, hanem Ukrajna más régióiba is küld segélyszállítmányokat.

A segélyezés mellett a program fontos célja a helyi vállalkozások támogatása. A most átadott száraztésztát egy salánki tésztaüzemben állították elő.

Ezzel kárpátaljai munkahelyek megmentéséhez járul hozzá a magyar kormány – hangsúlyozta a Csizmadia Alexandra.

– Ez már a sokadik magyarországi segélyszállítmány, amelyet az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási és Tudományos Intézet (UMOTI) koordinálásra bíznak – mondta dr. Spenik Sándor az UMOTI igazgatója a szállítmány átadását követően. – A hozzánk érkező adományokkal mi első sorban az ungvári kórházakat, ezen belül is a városi gyermekkórházat segítjük. Továbbá a tűzvonalban szolgálatot teljesítő 128-as munkácsi gépesített hegyivadász dandár, valamint a területvédelmi zászlóalj alakulatainak is továbbítjuk a felajánlásokat. A segélyszállítmányokból menekülteket befogadó intézmények is részesülnek Técsőn és az Ungvári járásban.

A Kárpátaljai Megyei Tanács ungvári járási humanitárius logisztikai központjában az egy tonna száraztésztát Volodimir Csubirko, a tanács elnöke vette át.

Elmondta, hogy a hozzájuk érkező humanitárius segélyszállítmányok egy részét azoknak az intézményeknek juttatják el, amelyekben a belső menekültek étkeztetését biztosítják. De küldenek szállítmányokat Ukrajna más régióiba is – Harkiv, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv megye –, illetve igény esetén a hadsereget is ellátják élelemmel.

„Különösen hálás vagyok Magyarországnak azért, hogy mindezek a termékek Ukrajnában, Kárpátalján készülnek, ami azt jelenti, hogy munkahelyek maradnak meg, és ezzel támogatják vidékünk gazdaságát” – mondta Volodimir Csubirko.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó