Ukrán vélemény: valami “történhetne” a Barátság kőolajvezetékkel

Barátság kőolajvezeték ukrán magyar

Az ukrán energetikai minisztérium tanácsadója szerint Ukrajnának megvannak az eszközei arra, hogy nyomást gyakoroljon Magyarországra a kőolajembargó ügyében.

Olena Zerkal ezzel kapcsolatosan emlékeztetett, hogy az ország területén keresztül húzódik a Barátság kőolajvezeték, amin keresztül jut orosz kőolajhoz Magyarország is. A szaktárca tanácsadója szerint ennek a vezetéknek az elzárása politikai kérdés, s az erről szóló döntés meghozatala az államfő és a kormány felelőssége.

Korábban Petro Porosenko ex-elnök is beszélt már a Barátság-vezeték elzárásának a lehetőségéről, de radikálisabb megoldással is találkozni lehetett már, voltak olyan kijelentések, hogy egy háború során sok minden “történhet” egy ilyen vezetékkel…

Ugyanakkor a kőolajembargó ügyében képviselt magyar állásponttal kapcsolatban az ukrán médiában és a politikusok részéről azt nem említik, hogy Magyarországnak fizikailag nincs lehetősége máshogyan pótolni az orosz olajat és a földgázt sem. Az orosz energiaszállítás azonnali leállítása pedig alapjaiban bénítaná meg a magyar gazdaságot. Az alternatív beszerzési módok kialakítása, a kőolajfinomítók technikai átállítása pedig több évet vesz igénybe és hatalmas anyagi ráfordítást igényel. Arról sem esik szó, hogy az EU-ban – területéből és energiaszükségleteiből adódóan – messze nem Magyarország fizet a legtöbbet Moszkvának az energiaszállításokért. Legutóbb már Ursula von der Leyen EU-vezető is azt ecsetelte, hogy az átgondolatlan energiaszankciók térdre kényszerítenék az EU egyes tagállamait, miközben Oroszország máshova is eladhatja kőolaját.

Zelenszkij Davosban bírálta Magyarországot, amiért elutasítja az olajembargót

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó