Beregszászban (is) tájékozódott a Máltai Lovagrend kijevi nagykövete

Beregszászba látogatott Antonio Gazzanti Pugliese di Cotrone, a Szuverén Máltai Lovagrend kijevi nagykövete.

A diplomata többek között felkereste a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálatot (BJMSz), hogy kifejezze támogatását és megismerje a szervezet tevékenységeit. Látogatása során olyan önkéntesekkel találkozott, akik közel 30 éve segítik a kárpátaljai rászorulókat. A nagykövet megbeszélést folytatott Makuk Jánossal, a BJMSz vezetőjével, Babják Zoltán polgármesterrel, a találkozón többek mellett részt vett Beke Mihály András, a beregszászi konzulátus ügyvivője, és Csizmadia Alexandra, az ungvári főkonzulátus konzulja, külgazdasági attasé.

Hegedűs Csilla

A tárgyalást sajtótájékoztató követte.

– A mai beszélgetés jó alkalmat adott arra, hogy nagykövet úr közelebbről is megismerje a munkánkat, hiszen a háború kitörése óta sok minden változott a mi tevékenységünkben is.

Új kihívásoknak kell megfelelni, és ahhoz, hogy együtt tudjunk dolgozni, ahhoz, hogy minél több embernek tudjunk segíteni, feltétlenül fontos az ilyen szoros kapcsolattartás, a folyamatos kommunikáció

– magyarázta Makuk János. Elmondta, a megbeszélés kötetlen formában zajlott, amit követően olyan helyszíneket kerestek fel, ahol belső Ukrajnából érkezett menekültek tartózkodnak ideiglenesen.

Antonio Gazzanti Pugliese di Cotrone kifejtette, a Máltai Lovagrend mindig is fontosnak tartotta a rászorulók segítését, éppen ezért tartja nagyra a BJMSz áldozatos munkáját, főleg amit a háború kitörése óta végeznek.

– Itt, hála Istennek, békés a helyzet, de az ország más területein sajnos ez nem így van. Ezért hatalmas dolognak tartom, hogy a helyiek, az itt tevékenykedő karitatív szervezetek, önkormányzatok összefogva segítséget nyújtanak a háború sújtotta területekről ide érkezőknek.

Sok intézmény ideiglenesen segítségnyújtó központtá vált, ahol a menekültek teljes ellátásban részesülnek, ez is az itteniek jó szívét, segítőszándékát támasztja alá – hangsúlyozta a nagykövet, majd további támogatásáról biztosította a BJMSz-t.

A sajtótájékoztató után a szeretetszolgálat munkatársai segélycsomagokat osztottak a szociális kártyával rendelkezőknek.

– Legelsőként a 85 év feletti idős, egyedülálló emberek vehették át tőlünk a segélycsomagokat, most pedig a második és harmadik kategóriás rokkantaknak osztjuk a nyolc kilós egységcsomagot, mely tartós élelmiszert (liszt, cukor, rizs, olaj stb.) tartalmaz. Egyébként ezzel a kártyával nemcsak hozzánk jöhetnek a rászorulók, más karitatív szervezethez is, a lényeg, hogy a tulajdonában lévő kártya az ő nevére szóljon és érvényes legyen. Egy héten egy alkalommal vehet fel csomagot az illető, tehát egy hónapban négyszer használhatja szociális kártyáját – mondta Makuk János.

Antonio Gazzanti Pugliese di Cotrone a beregszászi mellett minden Ukrajnában működő máltai szervezetet meglátogatott, így járt a Lembergben és Ivano-Frankivszkban is.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó