,,Ha csak ebben az életben reménykedünk, minden embernél nyomorultabbak vagyunk”

A február 24-e óta tartó háború rengeteg ember életét változtatta meg gyökerestül. A határzár hallatán sok család hagyta el az országot. Legtöbbjük azóta is másutt él.

Nagy Zoltán a múlt év végéig nevelőtanárként dolgozott a Nagyberegi Református Líceumban.  A háború kirobbanása óta Budapesten él.

– Miben változott a helyzete a háború miatt?

– Az otthoni nyugodt életemet felforgatta a háború. Rákényszerültem arra, hogy elhagyjam a hazámat, munka és lakhatás után nézzek.

– Amikor tudatosult Önben a helyzet, milyen gondolatai voltak?

– Amikor tudatosult bennem, hogy még legalább egy jó darabig nem mehetek haza, szomorú lettem és olyan erős honvágy tört rám, amilyet még soha nem éreztem, bárhol is jártam a világban. Rögtön a gyermekkorom jutott az eszembe: a kis falum, a ház, az udvar, ahol felnőttem.

– Változtak rövid vagy hosszú távú tervei a háború miatt?

– A rövid távú terveim megváltoztak, mert sajnos el kellett jönnöm otthonról. Szerettem volna anyagilag egy kicsit felkészültebben nekivágni a világnak. Gyorsan kellett döntenem, így amim volt, azzal jöttem el. Hosszabb távú terveim a háború kitörése előtt nem voltak. Előbb vagy utóbb Magyarországon kötöttem volna ki, de ilyen hamar nem terveztem.

– Mit gondol meddig tart még ez a helyzet?

– Úgy gondolom, ebben az évben még ki fog tartani. Én viszont szeretném, ha nyáron véget érne.

– Mi hiányzik a legjobban?

– Az otthonom. Amikor az ember számára valami fontos, és elveszni látszik, azt sokkal értékesebbnek látja, mint előtte. Ilyen nekem az a hely is, ahol felnőttem. Keresztyén emberként viszont ezeken a dolgokon túl kell látnom. Emlékeznem kell a Biblia szavaira, ahol Pál apostol azt mondja: ,,ha csak ebben az életben reménykedünk, minden embernél nyomorultabbak vagyunk.” Miközben hiányzik az otthonom és szomorú vagyok, hogy talán soha többé nem láthatom, az Úr szavai vigasztalnak. Ez ad erőt túllendülni a pillanatnyilag keservesnek látszó dolgokon. Így könnyebb.

– Mit gondolsz, vissza fog minden állni a régi kerékvágásba?

– A világ ezután már nem lesz ugyanaz, mint volt. Új világrend van kialakulóban. Bármi is lesz a vége, jelentősen meg fognak változni a nemzetek közötti kapcsolatok.

Dobán Vivien

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó