Széljegyzet: Jelölt vagy „jelöltségre jelölt”

Az uniós országok továbbra sem egységesek Ukrajna tagjelölt státuszával kapcsolatban. Például a dán álláspont szerint Ukrajna több, a csatlakozáshoz szükséges kritériumnak nem felel meg a demokrácia, az emberi és kisebbségi jogok biztosítása terén, s a törvénykezési rendszer is tökéletesítésre szorul, mint ahogy a piacgazdaság is.

Horváth Sándor

Ezzel szemben az uniós tagországok túlnyomó többsége támogatja Kijev törekvéseit. Megjegyzendő, a kialakult helyzet távolról sem ilyen egyszerű. Ezt jelzi az is, hogy Brüsszel már most áthidaló megoldásokat keres. Az Európai Unió két variánst mérlegel Ukrajna tagjelöltségével kapcsolatban.

Az A verzió egyszerű és kézenfekvő. Kimondja, Ukrajna megfelel a kritériumoknak. Amennyiben a tagországok rábólintanak, Ukrajna elnyeri a tagjelölt státuszt. Valamennyi további lépés, például a tárgyalások megkezdése a reformok bevezetésétől függ.

A B terv – melyet néhány uniós ország szorgalmaz – lényege, hogy a feltételek már most elhangzanak, s teljesítésükig Ukrajna „jelöltségre jelölt” ország lesz. Ez esetben a júniusi csúcson Ukrajnával azt közlik, hogy „potenciális jelöltnek” számít. E variánsnak Ukrajna szempontjából mindössze jelképes hozadéka van, mégpedig az, hogy jogi formát kap a tagság lehetősége, ami mindeddig valójában egyetlen hivatalos dokumentumban sem volt rögzítve.

Az Európai Bizottság egyes bürokratái és némely tagország osztja azt a véleményt, hogy a B terv nem „árulás”. Más uniós források viszont ennek elfogadását Ukrajna egyértelmű vereségeként értékelik. Az is bizonyos, hogy a „jelöltségre jelölés” Kijevet sem elégíti ki. Dmitro Kuleba külügyminiszter korábban bejelentette: Ukrajna a tagjelölt státusszal kapcsolatban nem fogad el köztes vagy alternatív megoldást.

Ukrajna tagjelöltségének kérdése az Európai Tanács június 23–24-i ülésén kerül napirendre. Éppen ezért nincs sok értelme túlságosan belemélyedni a kérdés elemzésébe, hiszen egy hét múlva megkapjuk a választ.

Az viszont bizonyos, hogy az európai csúcson megszülető határozat (amennyiben lesz egyáltalán döntés) ha nem is mindenre, de több lényeges kérdésre választ ad. Például arra, tud-e Európa egységesen cselekedni. Egyáltalán… cselekedni.

Forrás:
KISZó/Horváth Sándor

Post Author: KISZó