Augusztusban indulhat újra az ukrán Premier Liga

Az országban dúló háború ellenére a szakszövetségben azt tervezik, hogy augusztusban újraindítják az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot. A Minaji FC a Premier Liga tagja maradhat, de azt még nem tudni, hány csapattal rajtol el a mezőny, mint ahogyan azt sem, hogy pontosan mikor.

Az mindenesetre növeli az újraindítás esélyét, hogy személyesen Volodimir Zelenszkij elnök is szorgalmazta a futballidény beindulását. Nem mellékesen, az államfő szülővárosának, Krivij Rih-nek az együttese is érdekelt lesz a küzdelmekben. Andrij Pavelko, az ukrán sportági szövetség vezetője azt mondta, tárgyalt Zelenszkijjel és az európai (UEFA), valamint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (FIFA), hogy megtalálják a biztonságos módját a bajnokság lebonyolításának. Hozzátette: tervük az – s erről már meg is született a döntés –, hogy nemcsak az élvonalbeli, hanem a másod- és harmadosztályú bajnokságot is elindítják.

Az országban februárban, éppen a tavaszi szezonrajtkor függesztették fel a küzdelmeket, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát. Áprilisban aztán végleg befejezettnek nyilvánították a futballszezont. A minajiak elviekben kiesőhelyen álltak, de a szövetség döntése értelmében nincs kieső, így az Ung-vidéki klub zsinórban a harmadik idényét kezdheti meg a legmagasabb osztályban. Csernyihiv és Mariupol csapatai azonban nem indulnak, helyettük a Metaliszt Harkiv és a már említett Krivbasz Krivij Rih lesz a Premier Liga tagja.

A másod- és harmadosztályban előreláthatólag 16-16 együttes küzdhet meg a következő szezonban, ami augusztus végén, esetleg szeptember elején rajtolhat. Nagyon sok klub nehéz anyagi helyzetbe került, így még pontosan nem tudni, kik vállalják az indulást. Kárpátalját a második vonalban az Ungvári FC, a harmadik osztályban pedig a derceni akadémistákra építő Munkácsi FC képviselte a félbeszakadt idényben.

A háború árnyékában: mikor lesz itt újra futball?…

Forrás:
KISZó/DGY

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó