Potápi: Nemzetpolitikai érdek Ukrajna EU-tagjelölti státuszának támogatása

Magyarország a kezdetektől támogatja, hogy Ukrajna megkapja az EU-tagjelölti státuszt – közölte Facebook oldalán Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János kiemelte: „Magyarország érdeke, hogy a szomszédos Ukrajna szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság is békében és biztonságban élhet szülőföldjén.”

Hozzátette: „Ukrajna EU-tagjelölti státuszának a támogatása tehát nemzetpolitikai érdek is, ezért a június 23–24-i uniós csúcstalálkozón Ukrajna számíthat Magyarország támogatására az EU-tagjelölti státuszról szóló kérdésben.”

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen.

Potápi Árpád János emlékeztetett, országa az elsők között reagált az orosz–ukrán háborúra és elindította történetének eddigi legnagyobb humanitárius segélyakcióját az ukrajnai menekültek megsegítésére. Kiemelte: emellett a jövőben is mindent megtesznek a kárpátaljai magyarság támogatása érdekében. A napokban ismételten meghirdették a kárpátaljai szociális programcsomagot, amellyel az a cél, hogy a kárpátaljai magyarságnak a rendkívül nehéz helyzet ellenére se kelljen elhagynia szülőföldjét és helyben tudjon boldogulni.

Potápi: újabb támogatást nyújt a kormány a kárpátaljai magyarságnak

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó