Prognózis: Ukrajna lakossága 30 millióra csökkenhet

Szociológusok prognózisa szerint a háború végére Ukrajna lakossága 30 millióra csökkenhet. A külföldre menekültek mintegy 10 százaléka nem tér vissza.

„Kutatóintézetünk adatai szerint 2017-ben a lakosság 7 százalékának állt szándékában, hogy külföldre utazik, és ott is marad. 2018-ban a mérések ugyanezt az arányt mutatták, azaz, ez stabil szám volt. Akkor ezek az emberek nem tudták elhagyni az országot. Jelenleg a feltételek ideálisak arra, hogy elmenjen az, akinek rég ez a szándéka. Tehát Ukrajna elvesztheti lakosságának 7 százalékát, s lehet, hogy többet is. Viszont, ha a helyzet többé-kevésbé stabillá válik, az emberek visszatérése intenzív lesz” – vélekedett Volodimir Paniotto, a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet igazgatója.

A Rejting szociológiai csoport felmérése szerint a külföldre menekültek 10 százaléka nem tér vissza.

3 millió 407 ezer olyan ukrajnait tartanak számon, akik európai országokban kaptak ideiglenes menekült státuszt, s még néhány millióan  vannak külföldön hivatalos regisztráció nélkül – derül ki az ENSZ adataiból.

Az Európai Unió mérései szerint a háború kezdetétől 5,7 millió polgár hagyta el Ukrajnát, közülük eddig 2,8 millióan tértek vissza.

 

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó