Az EP haladéktalanul tagjelölti státuszt kér Ukrajnának

Az Európai Parlament (EP) azt kérte az Európai Unió tagországainak vezetőitől, hogy a délután kezdődő csúcstalálkozójukon haladéktalanul adják meg a tagjelölti státust Ukrajnának és Moldovának – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Az EP brüsszeli plenáris ülésén 529 szavazattal, 45 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban

az Európai Parlament képviselői Grúziával kapcsolatban azt mondták, a tagállami vezetőknek szintén tagjelölti státust kellene adniuk az országnak, de csak akkor, amikor a grúz kormány teljesíti az Európai Bizottság véleményében megjelölt prioritásokat.

Az Ukrajna elleni orosz háború idején ez a lépés a vezető szerep, az elszántság és a jövőkép felmutatásával egyenértékű

– fogalmaztak.

A képviselők ugyanakkor ragaszkodtak ahhoz, hogy nincs gyorsított út az uniós tagsághoz, a csatlakozásnak továbbra is érdemeken alapuló, strukturált folyamatnak kell lennie, amelynek során teljesíteni kell az uniós tagság feltételeit és hatékony reformokat kell végrehajtani.

Az EP felkérte Ukrajna, Moldova és Grúzia hatóságait, hogy egyértelműen bizonyítsák politikai elhatározásukat népük európai törekvéseinek megvalósítására, azaz gyorsítsák fel a reformokat az uniós tagsághoz szükséges feltételek mihamarabbi teljesítéséhez.

Az állásfoglalás hangsúlyozza azt is, hogy nincs alternatívája az unió bővítésének, amely a stabil, erős és egységes Európai Unió geostratégiai befektetésének tekinthető. Hangsúlyozták: az EU-tagságra törekvő országok teljes jogú tagságának kilátásba helyezése az unió saját politikai, gazdasági és biztonsági érdeke. A nyugat-balkáni országok elakadt bővítési folyamatának is új lendületet kell kapnia – tették hozzá.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó