„…az első perctől kezdve baráti közegben éreztem magam”

Elköszönt a beregszászi magyar külképviselet ideiglenes ügyvivője 

Beke Mihály András közel öt évig teljesített szolgálatot a beregszászi konzulátuson. Megbízatása lejárta alkalmából a külképviselet ideiglenes ügyvivője csütörtökön egy búcsúkoccintásra hívta meg barátait, ismerőseit a makkosjánosi Helikon Hotelbe.

– Én erdélyi emberként nagyon kíváncsian érkeztem Beregszászba, hiszen nekünk, különösen a korábbi években, nem sok információnk volt Kárpátaljáról, nem sokat tudtunk az itt élőkről, az itteni életről. Arra voltam leginkább kíváncsi, hogy itt hogyan élnek a nemzettársaink kisebbségben, hiszen én is megéltem, mondhatjuk, ugyanezt Romániában. Elmondhatom, hogy a közel öt esztendő alatt nagyon sokat tanultam, többek között a kisebbségi létről is. Nagy örömömre szolgált felismerni azt, hogy tulajdonképpen hasonló habitusú, gondolkodású emberek közé kerültem, nyugodtan kimondhatom, hogy barátok közé, így az első perctől kezdve baráti közegben éreztem magam – kezdte köszöntő beszédét a távozó diplomata. – Sokat tanultam még a kisebbségi sorsnak egy másik fajtájáról. Például megtanultam, hogy itt létezik és működik a nemzeti tolerancia. Az itteni emberektől megtanultam a hagyományokhoz való ragaszkodás fontosságát. A történelmi emlékezetet folyamatosan próbálják életben tartani, ami egyben a magyarság megtartásának módja is. Összességében jó volt itt dolgozni, lakni, élni. Megpróbáltam kivenni a részem a kárpátaljai életből, próbáltam egy kicsit az amúgy is gazdag kárpátaljai kulturális élethez a konzulátus révén programokkal némileg hozzátenni. Ide sorolhatók az író-olvasó találkozók, a művészeti kiállítások – jegyezte meg Beke Mihály András, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vállaltak ezekben a programokban. Hozzátette, második szülőföldjévé fogadta Kárpátalját, és azt reméli, hogy Kárpátalja is egy kicsit a fiává fogadta őt. Mint mondta, bárhová is veti a sors, soha nem fogja elfelejteni a régiót, és az itteniek továbbra is számíthatnak rá. Végül nem elbúcsúzott, csak elköszönt a viszontlátás reményében.

Babják Zoltán, a Beregszászi Kistérség polgármestere köszönőlevelet nyújtott át Beke Mihály Andrásnak, melyben köszönetet mondott, hogy konzulként és misszióvezetőként is fáradhatatlan odaadással szolgálta a külképviseleti kapcsolatok építését, erősítette a kárpátaljai magyarságba vetett hitét és népszerűsítette nemzeti örökségünk, kultúránk és történelmünk sokszínűségét. Végül kihangsúlyozta a bereg-vidékiek a jövőben is mindig baráti szeretettel várják vissza.

Hegedűs Csilla
A szerző felvételei

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó