Nehezen boldogulnak veszteségeikkel az ukrán vállalkozók

Több tízmilliárd dollárra becsülik az ukrán vállalatok háborús veszteségeit – számolt be a UNIAN hírügynökség.

A digitális átalakulási minisztérium felmérése szerint a háború kezdete óta a vállalkozások 47 százaléka megszűnt vagy közel teljes egészében leállította tevékenységét, a kis- és középvállalkozások teljes veszteségét február 24. óta 85 milliárd dollárra becsülik.

Ukrajna bruttó össztermékének idénre előrejelzett 30-35 százalékos visszaesése mellett ez további kihívások elé állítja a vállalkozói szférát.

Ez hozzájárul a munkanélküliség növekedéséhez, a jövedelmek, illetve az állami és a helyi költségvetésbe befizetett adók csökkenéséhez.

A háború során a gazdaság helyreállítását és fejlődését akadályozó főbb problémák közé tartozik a fizetőképes ügyfelek visszaesése, az ország helyzetének kiszámíthatatlansága és a megfelelő tőke hiánya.

Ennek következtében a vállalkozások mindössze 6 százaléka tudott alkalmazkodni a körülményekhez. Szerencsére ilyen kis százalék ellenére sok ukrán vállalkozó megtalálta a szükséges forrásokat, és továbbra is hozzájárul az állami büdzsé feltöltéséhez.

A munkavállalók és cégvezetők több mint 38 százaléka adója mellett egyéb hozzájárulással is segít ezekben a nehéz időkben,

24 százalékuk vállalkozásfejlesztésen, munkahelyteremtésen keresztül járul hozzá a sikerhez.

Ugyanakkor a vállalkozások mindössze 7 százalékának nem áll módjában támogatást biztosítani a megváltozott körüményekben.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó