Vámmentes autóbehozatal: káosz, több kilométeres sor a határon

A kedvezmény miatt annyi a regisztrációra váró autó, hogy napokat töltenek sokan a határon. Az utóbbi időben tömött kocsisorok alakultak ki a magyar–ukrán és a szlovák–ukrán határon.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ukrán parlament által március 24-én elfogadott törvényjavaslat értelmében április 1-jétől eltörölték a járművek vámkezelésére kivetett adókat és illetékeket. Volodimir Zelenszkij államfő azonban csak április 5-én írta alá a törvényt, amelynek értelmében a hadiállapot idejére a magánszemélyek személyautók, pótkocsik és félpótkocsik, motorkerékpárok, valamint a 10 vagy több utas szállítására alkalmas járművek és teherautók vámkezelése során mentesülnek a behozatali vám, az általános forgalmi adó és a jövedéki adó megfizetése alól. Ezek az illetékek az autó piaci értékének 25-30 százalékát tették ki.

Az ukrán állampolgárok által külföldön vásárolt, forgalomból kivont, vagy ideiglenes rendszámmal ellátott személygépkocsik behozatalára csak az arra külön kijelölt ellenőrzőpontokon van lehetőség.

Szlovákia irányából az ungvári, Magyarország felől a csapi és az asztélyi határátkelőn lehet nyilvántartásba vetetni ezeket az autókat, buszokat és motorkerékpárokat. Az érintett határállomások szlovák, illetve magyar oldalán az elmúlt napokban több kilométeres kocsisor torlódott fel, amely napról napra csak tovább duzzad. Szerény becslések szerint is több ezer autó vesztegel a határátkelők előtt.

Záhonynál a 4-es főúton közel 8 órás várakozási idővel kell számolni – áll az Útinform jelentésében. Szombaton Tuzsérig ért a sor. A Helmeczi László, a határváros polgármestere vasárnap posztolt videót a kialakult helyzetről, 8 kilométer hosszú kocsisorról számolt be:

Hasonló a helyzet a beregsurányi határátkelőnél. A Haromhatar.hu hírportál az elmúlt két napban Facebook-oldalán élő bejelentkezést közvetített a helyszínen uralkodó áldatlan állapotokról. A határátkelőtől körülbelül 3 kilométerre lévő körforgalomnál a 41-es útról Tarpa felé terelték le a kocsisort, itt rendőrök irányítják a forgalmat. A kocsisor körülbelül 4-6 kilométer hosszúságú, a várakozási idő itt 12-24 óra. Főleg lengyel rendszámú autók várakoznak a sorban. A Máltai Szeretetszolgálat vasárnap a nap folyamán kétszer is vizet osztott a kánikulai melegben várakozóknak.

Vitalij Glagola ungvári újságíró, vasárnap arról számolt be, hogy a felsőnémeti határátkelő előtt is hatalmas kocsisor torlódott fel. Kiemelte, hogy azért alakulhatott ki káosz a határátkelőkön, mert a vámmentes autóbehozatal már csak  július 1-ég marad érvényben. Erről bővebben az alábbi linken olvashat:

Eltörlik a külföldi rendszámú autók vámmentességét

Glagola értesülései szerint az érintett határátkelőkön 500-900 autó várakozik.

Vasárnap Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője a csapi határátkelőnél tájékozódott a kialakult helyzetről. A hatőrség és a vámszolgálat munkatársai arról értesítették a kormányzót, hogy az ukrán–magyar határátkelőkön több kilométeres a kocsisor, előfordul, hogy a magyar oldalon egy időben 800 kocsi várakozik a belépésre. Kiemelte az ukrán–szlovák határon valamelyest jobb a helyzet.

Mikita holnapra találkozót kezdeményezett a magyar vám- és határrendészet képviselőivel, a helyzet gyors megoldása érdekében.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó