Zene, ami összeköt – színpadon a Magyar Melódiák

A hadiállapot ellenére is tartalmas programsorozattal szórakoztatja az érdeklődőket a Kárpátaljai Megyei Filharmónia. A 76. koncertszezont a fúvós zenekar Alkotmány napjára időzített fellépésével zárják. Nemrég a Magyar Melódiák Kamaraegyüttes varázsolta el a nézőket.

Simon Rita

A változatos programban ukrán és kárpátaljai népdalok, klasszikus művek és ismert magyar operettek csendültek fel. Mint azt a kamaraegyüttes művészeti vezetője elmondta, mindig arra törekednek, hogy széles közönséget szólítsanak meg.

– Kálmán Imre világhírű operettjeinek fülbemászó dallamait nagyon szeretik a nézők – jegyezte meg Havata Diana, Ukrajna érdemes művésze.

– Most, a kialakult helyzetre való tekintettel, több ukrán és kárpátaljai dalt is műsorra tűztünk. Az összeállítás a Zene egyesít címet kapta, ami azt kívánta hangsúlyozni, hogy a zenében nincsenek határok, korlátok, nemzetiségtől, felekezettől függetlenül mind egységesek vagyunk, és egyet akarunk – békét.

A kamaraegyüttes vezetője hozzátette, olyan zeneszámokat is bemutattak a műsorban, amelyek Kárpátalján még korábban sosem hangzottak el. Ilyen volt például Volodimir Karlas Elégia című műve, amit Igor Litvinov gitáron adott elő Havata Diana csellókíséretében. Rendhagyó formában csendült fel egy rész Kálmán Imre Csárdáskirálynő művéből is. A gitárt Natalija Lengyel kísérte zongorán.

Olekszandr Szadvarij tenor hangjától szinte elállt az ember lélegzete, a két bariton, Olekszandr Ferencik és Halusz István előadásait pedig vastaps fogadta.

A mezzoszoprán Miroszlava Svakh-Pekar Kálmán Imre A Montmartre-i ibolya és Marica grófnő operettjéből énekelt szólókat. A Con-temp Trio (Bacsinszky Ágnes, Havata Diana és Hazsó Katerina) Almási Zoltán és Vaszil Vitvickij kortárs zeneszerzők szívmelengető műveit adta elő.

A kamarazenekar rendszeresen lehetőséget biztosít az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Szakközépiskola ifjú tehetségeinek a bemutatkozásra. Ezúttal Szemszicskó Dániel színesítette a műsort Miszter X belépőjével (Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjéből).

A szomorkás és vidám dallamok váltakozása, a mély és magas hangok hullámzása felkorbácsolta a nézők érzéseit, és egy órácskára kizökkentette őket a mindennapok rutinjából. A műsorvezető azt kívánta a közönségnek, gondoljanak vissza és merítsenek erőt egy-egy melódiából, ha felhők tornyosulnak a fejük fölé. Legyenek olyan egységesek és megingathatatlanok, mint az utolsóként leütött akkord.

A koncert visszanézhető a legnagyobb videómegosztó oldalon:

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó