Blokkolják az ukrajnai bankszámlákat

Ukrajnában elkezdték blokkolni a 400 ezer hrivnya fölötti összegű bankszámlákat.

Az érintetteket felháborítja, hogy ha a számlájukon készpénzben elhelyezett összeg eléri a 400 ezer hrivnyát, a bank letiltja azt, s a kliens magyarázkodhat a belbiztonsági szerveknek az összeg származásáról.

Az intézkedésre a március 17-én életbe lépett idevágó törvény értelmében került sor, közlik az illetékesek, mely szerint egy hónap folyamán maximum 400 ezer hrivnya mozgatható a számlaszámon. Most viszont azt mondják, ez az összeg a hadiállapot egész idejére vonatkozik. Kivételt csak azok az összegek képeznek, amelyeket a Pénzügyminisztérium katonai kötvényeinek és az ukrán hadsereg szükségleteinek vásárlására használnak fel.

A letiltott számlát csak azután oldják fel, miután a belbiztonsági szervek úgy találják, hogy legálisan jutott a pénzhez annak gazdája. Ám hogy ez mennyi időt vesz igénybe, azt nem lehet tudni.

A korlátozás csak a számla készpénzes feltöltésére vonatkozik a fizetési terminálon, bankpénztáron vagy ATM-en keresztül, a banki átutalásokat nem érinti. Ha pénzt küldenek egyik számláról a másikra, akkor nem lehet probléma.

Az ügyvédek szerint mivel a bankkal való viták nem vezetnek eredményre, jobb, ha a lakosság különböző bankokban nyit számlát, és több kártyán, kisebb összegekben tartja pénzét.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó