Hogyan fizessünk ezentúl az elhasznált gázért? │KISZó-háttér

Májustól a Naftogaz a szolgáltató Kárpátalján

Olvasóink megkereséséből az derül ki, hogy sokan teljesen tanácstalanok azzal kapcsolatban, a földgázszolgáltató cseréje után ezentúl kivel, hogyan, milyen áron kell elszámolni az elfogyasztott gázmennyiségért, mit von maga után az átállás, kell-e új szerződést kötnie stb. A közösségi hálókon többféle mendemonda terjed, így most megpróbálunk válaszolni a legyakrabban felmerülő kérdésekre.

A kormány döntése nyomán 2022. május 1-től 15 megye 8,8 millió háztartását a Naftogazhoz csatolták, mivel a megyei gázszolgáltatókról kiderült, hogy nem tudják ellátni feladatukat, a náluk észlelt szabálytalanságok miatt működésüket felfüggesztették. A háztartások ezáltal először átkerültek a Naftogaz úgynevezett „utolsó remény” szolgáltatójához, mely vis maior esetekben lép működésbe, majd automatikusan a „Fixovanij” tarifacsomagba. Tehát a kárpátaljai fogyasztók is a Naftogaz kliensei lettek.

Mit mond a Naftogaz?

A Naftogaz jó ideig nem kommentálta az átállást. Csak június 15-én jelent meg a honlapján egy közlemény, melyben többek között azt közölte, hogy új kliensei a legkedvezőbb – 7,96 hrivnya/köbméteres áron fognak hozzájutni a fűtőanyaghoz, mely tartalmazza az általános forgalmi adót, ám a szállítási költségeket nem.

Azok a háztartások, amelyek eddig a Tvij Gazzbut és az Odesszagaz-Posztacsannya szolgáltatókhoz tartoztak és a 104.ua applikáció segítségével egyenlítették ki számlájukat, május hónapért már a Naftogaz Ukrajnától fognak számlát kapni.

Nem kell szerződést kötni a Natfogazzal, az átállás ugyanis automatikus, az első számla befizetése egyben a szerződés megkötését jelenti. Ezt lapunk kérdésére a Naftogaz forró drótos vonalán is megerősítették.

Melyik számlát kell a régi szolgáltatónak és melyiket a Naftogaznak fizetni?

A májusi számlát kell a Naftogaz számlájára fizetni, a korábbi hónapokért a pénzt, ha valakinek április 30 előtti elmaradása van, a korábbi szolgáltatónak kell átutalni a pénzt. Ha valakinek mégis az eddigi szolgáltatótól jön meg a májusi számla, ne fizesse ki.

Mi a teendő, ha valaki mégis az eddigi szolgáltatónak utalta át a májusban elfogyasztott mennyiség díját?

Ebben az esetben a fogyasztónak kérvényt kell írni a régi szolgáltatónak, amelyben kéri pénze visszatérítését. A Naftogaz arra kéri klienseit, amennyiben régi szolgáltatójuktól májusi számlát kapnak, azt jelezzék az [email protected] emailen.

A Naftogaz mikor postázza ki a májusi számlákat?

A Naftogaz általában az aktuális hónap 10-15-e között állítja ki a számlákat a korábbi hónapért. Ám mivel most már 20.-a is elmúlt, és ez egyelőre nem történt meg, a vállalat türelmet kér az ügyfelektől, hisz több millió új háztartásnak kell kiállítani a számlát, de azt ígéri, hamarosan mindenki kézhez veheti azt.

Azonban a számlát kifizetheti a Naftogaznal nyitott saját oldalán és chatbotjain keresztül is:

  • A my.gas.ua portálon nyitott személyes oldalon (a saját számlaszámát a vállalat ügyfélszolgálati telefonján vagy a chatboton keresztül lehet megtudni);
  • GASUA chatboton a Viber, Telegram alkalmazásban vagy a NaftogazGasSupply alkalmazásban a Facebook Messenger-en;
  •  Az Ukrán Posta 20-a után és csak azokba a régiókba küldi ki a számlát, amelyekben nem folynak aktív harcok;
  •  Online bankokban és mobil applikációk segítségével (figyelmesen ellenőrizzék, kinek utalnak);
  • Portmone, LiqPay, EasyPay, iPay, Apple Pay, Google Pay átutalási rendszerek segítségével.

Hogyan győződhet meg a fogyasztó arról, hogy a Naftogaz Fixovanij, köbméterenként 7,96 hrivnyás tarifakategóriájába került és nem maradt az „utolsó remény” csomag kliense, amelyben akár 40 hrivnyába is kerülhet egy köbméter?

Ez a kérdés aggasztja a legtöbb embert, ám a Naftogaz vállalatot elég nehéz elérni telefonon, de kitartással előbb-utóbb sikerül. A kérdés tisztázásához mindenképpen kapcsolatba kell lépni a vállalattal és el kell kérni az új számlaszámot, amihez kérni fogják a régi számla jobb sarkában található EIC kódot (56-tal kezdődik). Az új számlaszámmal lehet regisztrálni és belépni saját személyes fiókunkba a Natfogaz my.gas.ua/login hivatkozásán keresztül. Ezen minden információ ellenőrizhető a fogyasztástól kezdve a tarifáig stb.

A másik módszer, hogy a Naftogaz honlapjának jobb oldalán található Telegram vagy Viber logóra kattintva, belépve a megfelelő Chat szobába az EIC kód segítségével ugyancsak megtudhatja, milyen tarifacsomagja van. A Chat-bot segít a művelet végrehajtásában.

A harmadik módszer, ha a Naftogaz telefonszámain érdeklődik: +38 066 300 2 888, +38 098 300 2 888, +38 093 300 2 888.

Ha a fentebb vázolt módszerek egyikével élve kiderül, hogy Ön mégis az „utolsó remény” szolgáltatásban maradt, mielőbb lépjen kapcsolatba a Naftogazzal és kössön velük szerződést, különben igencsak meglepődhet, amikor kézhez veszi a számlát. A fogyasztónak 60 napja van arra, hogy az „utolsó remény” csomagról éttérjen a fixáltra. Ennek menete megtalálható a Naftogaz honlapján.

Mitévők legyenek az idős vagy mozgásképtelen fogyasztók, akik számára nem elérhetők a modernkori alkalmazások?

Azok az idős emberek, akiknek nincs okostelefonuk, nem használnak internetet, nem ismerik a chat-alkalmazásokat, kénytelenek lesznek megkérni rokonukat, ismerősüket, szomszédjukat stb., hogy segítsen nekik leellenőrizni, milyen tarifacsomagba kerültek át.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó