Tizedszer rendezték meg a Buzánszky Jenő Labdarúgó Kupát

A GENIUS Jótékonysági Alapítvány szervezésében szerdán került megrendezésre a X. Buzánszky Jenő Labdarúgó Kupa a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egészségügyi- és Sportcentrumában. A jubileumi tornára tizenegy csapat nevezett, melyből 5 általános iskolai, 6 pedig középiskolás korcsoportban.

Hegedűs Csilla

Az ünnepélyes megnyitón Váradi Natália, a GENIUS Jótékonysági Alapítvány igazgatója kihangsúlyozta, a tehetség, és a jól irányzott szorgalom olyan eredmény, amely a világot szolgálja, és erre a szolgálatra most különösen nagy szükség van.

Ifj. Buzánszky Jenő, a torna névadójának fia, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Pénzügyi Főosztályának miniszterelnöki kapcsolattartója, az OVI Sport Alapítvány alapító joggyakorlója, a sportrendezvény védnöke levélben köszöntötte a résztvevőket.

Kulcsár Zsolt, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet oktatója, a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa főszervezője, alapító ötletgazdája kihangsúlyozta mint minden téren, a futballban is van egy folyamatos fejlődés.

– Aki általános iskolásként elkezd futballozni az nagy valószínűséggel középoskolásként, majd egyetemistaként is rúgja majd a bőrt – mondta Kulcsár Zsolt. – Ez egy nagy rendszer, mert mindenképpen az a cél, hogy mindenki építse a saját szülőföldjén az életét, viszont egymással összhangban, egymást erősítve a nemzet szintjén. Jenő bácsi azt vallotta, hogy a sport kapukat nyit, a magyar megmaradásnak és a gyarapodásnak az a legfontosabb záloga ha egy felvidéki és egy kárpátaljai kis focista kapcsolatot ápol egymással.

– Le a kalappal a srácok előtt, hogy a nagy hőségben ilyen hévvel, lelkesen és elszántsággal játszottak – szögezte le a torna után Magyar Zoltán, a parlamenti válogatott szövetségi kapitánya. – Olyan szép jeleneteket láttam, hogy az élményszámba ment. Ez is azt mutatja, hogy a kárpátaljai magyarság itt akar jövőt építeni. Megjegyezte, hogy Buzánszky Jenő először 2001-ben vele közösen látogatott el Kárpátaljára  Grosics Gyula kapuslegenda társaságában. Az apropót az adta, hogy akkor ünnepelték az első beregszászi futballklub alapításának századik évfordulóját. – Jenő bácsi nagyon megszerette Beregszászt, éppen ezért nagy öröm a számunkra, hogy hozzájárult ahhoz, hogy a nevét viselje az általános- és középiskolai torna – tette hozzá.

A játékot és a meccseket Vizauer Árpád, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára és edzője, a rendezvény szakmai referense értékelte. Mint az elhangzott, az összes ifjú focista nagyon jól szerepelt, a csapatok óriási elszántsággal küzdöttek. Az általános iskolai korosztályban (15 év alattiak) a nagyberegiek végeztek az első helyen, Ungvári 10. sz. Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola csapata lett a második, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a makkosjánosi iskola növendékei állhattak fel. Az általános iskolások között a legjobb kapus Lukács Milán lett, legjobb góllövőnek Tóth Patrikot, a legjobb játékosnak Poszpelov Dávidot választották.

A középiskolások között (15-17 évesek) az aranyérem a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum futballistáinak a nyakába került, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnázium Győztesek nevű csapata végzet a második helyen, a Nagyberegi FC a bronzéremmel vigasztalódott. Az egyéni elismeréseket is kiosztottak, a legjobb góllövő Henkel Márk, a legjobb kapus Horváth Erik, a legjobb játékos Pista Ádám lett.

A győztes csapatok a labdarúgó torna végén kupákat, érmeket, okleveleket, valamint focilabdákat kaptak. A nyertesek számára az ajándékokat a NIKÉ Sportegyesület biztosította.

Forrás:
KISZó/Fotók: Hegedűs Csilla
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó