Agrárium – kiviteli rekord az elmúlt üzleti évben

Ukrajna az elmúlt üzleti évben 48,51 millió tonna gabonát és hüvelyeseket exportált. Ez 8,4 százalékkal több a megelőző üzleti évben külföldre szállított mennyiségnél.

A 2021június 1/2022 július 1. közti időszakban a tavalyi rekordtermésből Ukrajna 18,74 millió tonna búzát exportált. Ez 12,6 százalékkal haladja meg a korábbi üzleti évben külföldön értékesített mennyiséget. A kukoricaexport elérte a 23,54 millió tonnát (+1,9 százalék), az árpáé az 5,75 millió tonnát (+35,7 százalék). Ez azzal magyarázható, hogy a mezőgazdasági termékek kivitele az orosz agresszióig igen intenzív volt – tájékoztatott az agrártárca.

Február 24-e után mindössze 5,97 millió tonna gabonát és hüvelyeseket sikerült kiszállítani az országból.

Oroszország Fekete-tengeri blokádja következtében júniusban, a múlt év azonos időszakához képest, az export 43,4 százalékkal csökkent.

Az orosz agresszió miatt jelentősen csökkent a vetésterület. A háborús helyzet közepette 14,16 millió hektáron került földbe a mag, ami 83,7 százaléka a korábban bevetett területnek.

Az agrárminisztérium prognózisa szerint a tavalyi 106,5 millió tonnás eredménnyel szemben idén mintegy 65 millió tonnás termés várható.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó