Kárpát-medencei Magyar Családok találkozója Nyíregyházán │KISZó-háttér

A Kárpát-medencei Magyar Családok találkozójának a Sóstói Múzeumfalu adott otthont. A rendezvényre legalább ezren érkeztek Kárpátaljáról, Délvidékről, Felvidékről és Erdélyből, hogy együtt töltsenek egy nagyszerű, eseménydús, és nem utolsó sorban hasznos napot. A számos vendég közül elsőként Szabó Tünde kormánybiztos köszöntötte a résztvevőket.

Hegedűs Csilla (Nyíregyháza–Ungvár)

– A magyar kormány kiemelten támogatja a családokat, a fiatalokat és az idősebb korosztályt is. Öröm látni, hogy a mai alkalmon milyen sok gyerek és fiatal felnőtt vesz részt, ők azok, akiknek át lehet adni azokat a hagyományokat és tradíciókat, amelyeket mi képviselünk, és ez hosszú évtizedekig, de akár évszázadokig így lesz – hangsúlyozta a politikus. Köszönetet mondott a támogatóknak, segítőknek, így a fennállásának huszadik évfordulóját méltató Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének.

– Éljünk bárhol a világon – összetartozunk. A mai nap is az összetartozásról szól, hiszen itt vannak a felvidékiek, a délvidékiek, a kárpátaljaiak és az erdélyiek is.

A helyszín, ahol vagyunk, Magyarország egyik legnagyobb szabadtéri skanzenje, itt a hagyományokat valóban kézzelfoghatóvá teszik azok, akik gondozzák a múzeumfalut. Tengernyi lehetőség van a kulturális programokra, gasztronómiai bemutatókra és felhőtlen beszélgetésekre – hangsúlyozta Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) elnöke elmondta, az utolsó nagy rendezvényüket 2020 tavaszán tartották az Országházban.

– Ma ismét nagyon sokan összegyűltünk, sokan több száz kilométert tettek meg azért, hogy együtt lehessünk.

Az összetartozás számunkra nemcsak egy érzés, erő ahhoz, hogy megmaradjunk szülőföldünkön.

A mai nap inkább a gyerekekről szól, mi felnőttek pedig örüljünk az ő örömüknek, és kössünk életre szóló, jó barátságokat – szólt a megjelentekhez a szövetség elnöke. Végül köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy nemcsak a nemzet egységéért, a magyarországi családokért.

A Kárpát-medencéből érkezők sátrakat állítottak fel, ahol bemutatták gasztrokultúrájukat, hagyományaikat, történelmüket. A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) is részt vett a nagyszerű alkalmon, ők is standot nyitottak, és várták vendégeket.

– A KCSSZ második alkalommal szervezi meg Nyíregyházán ezt a fantasztikus programot, és mi is második alkalommal veszünk részt rajta.

Most ez felértékelődött a nálunk kialakult helyzet miatt. Nekünk is lett volna egy nagycsaládos napunk Tiszacsomán, ami elmaradt, ezért ide most kétszáz fővel érkeztünk az eseményen részt vettek a Kárpátaljai Rózsahölgyek Társasága és a Kárpátaljai Magyar Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) képviselői is – emelte ki Tarpai József, a KMNE elnöke..

– Készültünk mi is egy kis bemutatóval, hoztunk hazai sajtokat, mézet, almalevet, szörpöket, lekvárokat és Papp Viktória kézműves is velünk tartott, aki különböző foglalkozásokkal köti le a gyerekek figyelmét. Tehát mindent megtettünk, hogy itt is lássák, a nehéz körülmények ellenére is vagyunk, dolgozunk és reménykedünk a megmaradásunkban – tette hozzá a KMNE elnöke.

A nap folyamán pazar programok várták a jelenlévőket, kicsiket és nagyokat egyaránt. A rendőrségi kutyás bemutató után a határon túli szervezetek programja következett. Kárpátalja képvisletében a Cifra banda, Papp Máté és Lődár Tamás lépett színpadra.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó