KISZó-kérdés – Többen változtattak közlekedési szokásaikon

A háború miatt minden korábbinál mélyebb és hosszabb energiaválság alakulhat ki, amelynek következő, nyári szakaszában üzemanyaghiány sújthatja Európát – prognosztizálta Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője.

Bujdosó Ivett

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán arról kérdeztük olvasóinkat, kevesebbet utaznak-e az emelkedő üzemanyagárak miatt. Válaszadóink kétharmada csökkentette a megtett kilométereket, egyharmaduk azonban kénytelen a megváltozott körülmények mellett is használni járművét.

Fatih Birol rámutatott, hogy Oroszország az Ukrajna elleni támadásig a globális energiarendszer meghatározó szereplője, első számú kőolaj- és földgázexportőre, illetve az egyik legnagyobb szénexportőre volt.

Ezért míg a hetvenes és a nyolcvanas évek energiaválságai egyedül a kőolajról szóltak, az Ukrajna elleni orosz támadás következtében „egyszerre van olaj-, gáz- és villamosenergia-válság”, így ez a krízis sokkal súlyosabb, mint az eddigiek, és valószínűleg hosszabb ideig is tart majd.

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet ügyvezető igazgatója kiemelte, a nyár az utazás, az autózás legfőbb szezonja, így emelkedik az üzemanyag iránti kereslet, ami a válságos környezetben ellátási zavarokhoz vezethet. Mint mondta, benzinből, dízelből és kerozinból is hiány keletkezhet, méghozzá főleg Európában, ahol nem csupán a nyersolajimporttól, hanem a feldolgozott olajtermékek behozatalától is függ az ellátás.

Ukrajnában az elmúlt hetekben – már a prognosztizált még nagyobb ellátási hiány nélkül is – válságos volt az üzemanyaghelyzet. Jó ideig alig lehetett benzint és gázolajat kapni. A probléma némileg rendeződött azután, hogy az állam feloldotta a hatósági árszabályozást, ami drasztikus áremeléshez vezetett. Mára Kárpátalján drágább az üzemanyag, mint a szomszédos Magyarországon, ahol a hazaiak igen, a külföldiek viszont nem tankolhatnak kedvezményes áron.

Akár 2024-ig is drága maradhat az üzemanyag. Szakértők egybehangzó véleménye szerint nem számíthatunk arra, hogy a következő évben javulni fog az üzemanyagpiac helyzete. A megnövekedett kereslet miatt az árak magasak maradnak.

A Wood Mackenzie elemzői is úgy vélik, hogy a drágulás oka az orosz kőolajellátás megszakadása. Megjegyzik, a finomítók igyekeznek kielégíteni a világjárványból kilábaló keresletet.

A nyomás enyhülése 2023 második felében várható, amikor több új nagy finomító beindítása várható, többek között a Közel-Keleten.

A finomítók nyeresége rekordmagasságú, körülbelül 30 dollár hordónként. A WoodMac arra számít, hogy jövőre a hordónkénti olajár átlagosan 100 dollár körüli lesz, szemben az idei 110 dollárral. A Brent tarifája jelenleg 120 dollár körül mozog hordónként.

Sárközi Sándor, a Nagydobrony–Ungvár járat buszsofőrje több mint 30 éve dolgozik a szakmában. Korábban vállalkozóként, tíz éve pedig alkalmazottként tevékenykedik.

– Könnyítés számunkra, hogy az üzemanyagot a cég biztosítja, tehát a szükséges mennyiség minden napra adott. A költségeket természetesen mi fizetjük, viszont az ár néhány hrivnyával alacsonyabb, mint a kutakon. Ráadásul az ATP buszvállalat saját töltőállomással rendelkezik, így helyben oldjuk meg a tankolást. Persze ettől függetlenül bármilyen más kúton is tankolhatok, arról azonban bizonylatot kell kérnem és azt felmutatnom a munkahelyemen – avat be a részletekbe a kisdobronyi buszsofőr. – Temérdek mennyiséget égetünk el egy nap alatt. Az általam használt Ikarus busznak nagyobb a fogyasztása is, s mivel naponta körülbelül 200 kilométert is megteszek, így 50 liter üzemanyagra van szükségem. A magánvállalkozóknak sokkal nehezebb a helyzetük, nekik nem is az ár a fontos, hanem hogy egyáltalán tankolhassanak.

Sárközi Sándor elmondta, vannak olyan napok, hogy csak az üzemanyag ára térül meg, ám a járatok csökkentése eszükbe sem jutott.

– Az utasaink számítanak ránk, ha néhány napig nem közlekedünk, a későbbiekben elmaradhatnak. Saját tulajdonban lévő járművel közlekedem, én tartom fenn, szervizeltetem, melyre a Kisgejőcöt Tiszaágtelekkel összekötő útszakasz miatt gyakran kerül sor. Jobb útviszonyok mellett a fogyasztás is kevesebb lenne – magyarázta.

Baksa Gyula vállalkozó szerint a drágulás jelentősen módosítja a közlekedési szokásokat.

– Házhozszállítással is foglalkozunk, így a vállalkozásunkban komoly fejtörést okozott ennek kivitelezése. Az élelmiszerek mellett az üzemanyag ára is jelentős többletkiadást eredményezett. Meggondolandó, elinduljon-e az ember ebben a helyzetben – fogalmazott a vállalkozó.

Huszár István olvasónk lapunk megkeresésére elmondta, lényegesen kevesebbet közlekedik autóval.

– A drágulás mellett ennek családi okai is vannak, ugyanis megszületett a kislányunk, az időm nagyobb részét vele töltöm – fejtette ki a fiatal apuka.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó