Ukrán védelmi tárca: a nőknek nem lesz megtiltva a külföldre utazás

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes hétfőn cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint a nők kényszermozgósítását tervezik az országban, írta a Korrespondent.net

A tárcavezető helyettes álhírnek, kattintásvadász tartalomnak minősítette azokat az orosz nyelvű sajtóban megjelent felvetéseket, melyek szerint a nők „erőszakos” mozgósítását tervezik az országban.

Továbbá kacsának nevezte azokat a híreszteléseket is, melyek szerint a 18 és 60 év közötti férfiakhoz hasonlóan a gyengébbik nem képviselőinek is megtiltják a külföldre utazást a hadiállapot ideje alatt.

Maljar elmondása szerint az orosz invázió 2022. február 24-i kezdete óta egyetlen nőt sem mozgósítottak erőszakkal Ukrajnában.

„Jelenleg nincs szükség a nők kényszermozgósítására az ukrán fegyveres erőknél. A nők szabadon elhagyhatják az országot, és nem is tervezünk ilyen korlátozásokat bevezetni” – hangsúlyozta Maljar.

Mint ismeretes, Ukrajnában a nők katonai nyilvántartásba vétele 2022. október 1-jén kezdődik. A szaktárca által meghatározott szakterületeken a nők is katonai nyilvántartásba kerülnek.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó