A háború a szó szoros értelmében is mérgezi Ukrajnát

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja első ízben végzett szemlét Ukrajnában. A szakemberek meggyőződése: a környezetben okozott károk külön figyelmet érdemelnek.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP), több partnerszervezet részvételével felméréseket végzett Ukrajnában, melyek során azt vizsgálták, milyen károkat okozott a háború az ökológiai rendszerben. A szakemberek elsődleges megállapításai megdöbbentőek: a harci tevékenység a szó szoros értelmében mérgezi Ukrajna területét, és veszélyt jelent az ökoszisztémára.

A háború következményeinek adekvát értékeléséhez vizsgálatok sorát kell elvégezni, de már a mostani bejárás során is a környezetszennyezés több ezer tényét rögzítették. Megállapítást nyert: a levegő, a talaj, a vizek mérgezése, az élővilág pusztulása nem csupán Ukrajnát, hanem a környező országokat is fenyegeti.

AZ UNEP adatai szerint az ország nagyobb részében keletkeztek háborús károk. A pusztítás skálája is igen széles: atomerőművekben történtek incidensek, sérült az energetikai infrastruktúra. Üzemanyag-tárolók égtek, olajfeldolgozókat, fúrótornyokat, a gázelosztó rendszereket, bányákat, mezőgazdasági termékeket feldolgozó üzemeket ért támadás.

Az ökológusok külön is felhívták a figyelmet azokra a problémákra, melyet az óriási mennyiségű fegyver és lövedék, a harcok során megsemmisített haditechnika, egyéb „háborús melléktermék” okoz. Mindezek semlegesítése igen bonyolult feladat lesz.

 

 

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó