Zelenszkij elmondta, hogy mikor érhet véget a háború

Az ukrán elnök szerint több befolyásoló tényező is hatással van az orosz-ukrán háború kimenetelére és hosszára. Volodimir Zelenszkij úgy véli, a háború időtartama egyebek mellett az Ukrajnának nyújtott támogatás mértékétől és az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomásától függ.

Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke Michal Martin ír miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy mikor érhet véget a háború – jelentette az UNIAN hírügynökség.

„Ez már rég nem katonai konfliktus, hanem egy terrorakció az Orosz Föderáció részéről. A következmények tekintetében még háborúnak sem elehet nevezni, abból kiindulva, amit az ukrán civilekkel tettek az embernek aligha nevezhető orosz katonák. Úgy tűnik, ma már azon múlik, meddig tart ez a háború, hogy Moszkva felfogja-e a tettei súját. Amikor ezt megértik és kivonják csapataikat a megszállt területekről, akkor lesz vége a háborúnak” – fogalmazott az ukrán államfő. Ugyanakkor Zelenszkij nem hiszi, hogy ez bekövetkezhet, viszont úgy véli, hogy a szankciók és az ukrajnai fegyverszállítások megállíthatnák Moszkvát. Ukrajna a maga részéről a harcmezőn küzd a háború mielőbbi megállításáért.

Rámutatott, hogy nem csak Ukrajnán, de a világon is múlik, mikor gondolkodik el Oroszország a békés rendezésén.

„Még nem érezték meg a szankciók erőteljes hatását, ez biztos bekövetkezik majd, de most még megkerülik ezeket, mert sajnos még mindig vannak olyan szövetségesek, akik segítik Oroszországot” – magyarázta Zelenszkij. Hozzátette: fontos tényező a légtér biztonsága, ezért elengedhetetlenek Ukrajna számára a korszerű légvédelmi rendszerek.

Zelenszkij kiemelte az ukránokon is múlik a béke, mert “nagyon sokan megértik, hogy sehol nem jobb, mint otthon, és ezért sokan vissza is térnek”.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó