A ruhák és a fenntarthatóság │KISZó-interjú

A fő szempontok: különlegesség, eladhatóság és kényelem

Rezaei Evelin a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat- és textiltervezés szakán szerzett diplomát. Könnyen ráérez arra, mire van szüksége az embereknek, hogyan színesítse, variálja az aktuális trendeket. A csongori lány egyedi elképzelései piacképesnek ígérkeznek.

Simon Rita

Evelin az elmúlt időszakban a vizsgamunkáján dolgozott, az volt a feladata, hogy megtervezze a saját kollekcióját.

– A diplomamunkám elkészítéséhez egy svájci kollázsművésznőt választottam inspirációs forrásként – meséli a kárpátaljai származású fiatal. – Az alkotásom különlegessége, hogy szabásmintákat helyeztem kollázsba. A díszítéseket teljesen elhagytam, csak a formákkal és a színekkel variáltam. Így a megszokottól eltérően hat. Szerintem izgalmas lett. Az oktatóim is azt mondták, abszolút piacképes a kollekció, jó lenne, ha minél több darabot kiviteleznék belőle.

Evelin megjegyezte, gyerekkora óta közel állt hozzá a művészet, az anyukája festőművész, a nagymamája pedig varrónő volt. Ő jól ötvözte a rajzolási készségét a varráshoz való hajlamával, ezért döntött úgy, hogy divattervező lesz. Tudatosan építette a karrierjét, ezért olyan szakgimnáziumba jelentkezett, ahol az ötödik év végén már megszerezte a divat- és stílustervező képesítést is. Onnan a Metropolitan-ra került.

– Milyen buktatók voltak?

– Kezdetben a varrás nehézséget okozott. Nagymamámtól lestem el az első öltéseket, amikor ruhákat varrtunk a babáimra, de igazán csak a középiskolában gyakoroltam be a dolgot. A modellezés és a szabásminták tökéletesítése pedig már az egyetemen jött. Rengeteg projektet készítettünk az évek során. Megadott témák alapján félévente kiviteleztünk valamit, így alaposan belejöttünk ebbe is. Lépésről lépésre haladtunk, több saját ruhadarabot készítettem már, ami meghozta a kedvem. Így amikor a saját kollekcióm megtervezésére került sor, már nem volt olyan ijesztő.

– A mai világban hogyan lehet még valami újat alkotni?

– Ehhez kell a kreativitás. Aki ebben a szakmában mozog, annak elengedhetetlen, hogy máshogy szemlélje a világot, és mindig legyen valami a tarsolyában. Nekem nem esik nehezemre kitalálni valami újat. A formákkal bátran lehet játszani, az anyagminőségről nem is beszélve. Ez egy kimeríthetetlen tárház. Továbbá egyre népszerűbb a digitális divat, ahol aztán végképp nincs határ. Ez azt jelenti, hogy online tervezed meg a kollekciódat és úgy is adod el. Aki megveszi, az kérheti, hogy valósítsák meg neki, de itt jóformán virtuális karakterekre kell ruhákat tervezni. A kiépülőben lévő Metaverse virtuális valóságban erre például egyre nagyobb kereslet van.

Az ifjú divattervező kiemelte, diplomaszerzés után azon fog dolgozni, hogy kialakítsa a saját márkáját. Véleménye szerint a szakembernek igazán jónak kell lenni ahhoz, hogy kitűnjön a szakmában, viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy a különlegesség mellett a termék eladható és kényelmes legyen. A jövőben mindenképp a fenntarthatóságra fog törekedni, ami azt jelenti, hogy már meglévő, újrahasznosított anyagokat venne elő. Vallja, a mai tervezőknek ezt már mindenképp szem előtt kell tartaniuk. Patchwork (foltvarrás) és zero waste (nulla pazarlás) munkákkal is kísérletezik. Az néha bosszantja, ha varrónőnek nézik, és ruhajavítással keresik meg, de egyedi kérésre szívesen tervez és varr viseletet bárkinek. A stylist-képzés elvégzését is latolgatja.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó