Augusztustól jön az elektronikus antibiotikum-recept

Az egészségügyi minisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása szerint idén augusztustól megkezdik az antibiotikumok vásárlásához szükséges elektronikus receptek kiadását.

„A betegek már 2022 augusztusától e-receptet kapnak, amellyel saját költségükön vásárolhatnak antibiotikumot. Ez az első lépés a vényköteles gyógyszerek elektronikus receptjeinek bevezetésére, és a pirulák ellenőrizetlen használatának felszámolására” – áll a közleményben.

Az egészségügyi minisztérium megjegyzi, hogy az antibiotikumok kiadásának szabályozása az elektronikus recept bevezetésével olyan megoldás, amely lehetővé teszi az ukrajnai felhasználás mennyiségére vonatkozó adatok nyomon követését, emellett megoldásként szolgálhat az antibiotikum-rezisztencia leküzdésére is, aminek következtében egyre több fertőzés válik ellenállóvá a gyógyszerekkel szemben.

Az újítás az átmeneti időszakban az elektronikus egészségügyi rendszeri használó intézményekben válik elérhetővé.

Amennyiben az intézménynek nincs hozzáférése a rendszerhez, a kezelőorvosnak papír alapú receptet kell felírnia.

„Az átmeneti időszakban a páciens bármelyik gyógyszertárban megvásárolhatja a szükséges vényköteles orvosságokat. Ehhez elegendő az orvos által kiállított tájékoztató igazolást felmutatni a gyógyszerésznek. A beteg – anyagi lehetőségeihez mérten – önállóan dönt a felírt hatóanyagot tartalmazó gyógyszer márkájáról” – nyilatkozta Marija Karcsevics digitális fejlesztésért felelős egészségügyi miniszter-helyettes.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az átmeneti időszak az év végéig tart.

Korábban a munkakönyvek, majd a beteglapok elektronizálásáról döntöttek.

Kötelező az elektronikus munkakönyv ● Kárpáti Igaz Szó

Jönnek az elektronikus beteglapok ● Kárpáti Igaz Szó

 

 

 

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó