Az orosz ágyúzás miatt lekapcsolt a zaporizzsjai atomerőmű egyik blokkja

Az orosz csapatok ágyúzása után a zaporizzsjai atomerőmű vészhelyzeti biztonsági rendszere lekapcsolta az 5-ös számú energiablokkot – közölte csütörtökön az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat.

“A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziójának látogatása előtt az oroszok újabb provokációkhoz folyamodtak a zaporizzsjai atomerőműnél. Szeptember 1-jén 4 óra 57 perckor az orosz megszálló erők újabb aknavetős támadása következtében az atomerőműben működésbe lépett a veszélyhelyzeti védelmi rendszer, és az üzemelő 5-ös energiablokk leállt” – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson az Enerhoatom.

A vállalat hozzátette: ezen túlmenően az oroszok megrongálták a nukleáris létesítmény egyik kiegészítő tápvezetékét, ami miatt a nem üzemelő 2-es számú energiablokk tápellátását dízelgenerátorok indításával áramtalanították.

Az Enerhoatom megállapította, hogy az elmúlt tíz napban ez a második alkalom, hogy “a megszállók bűncselekményei energiablokk leállásához, valamint az erőmű áramellátásának megszűnéséhez vezettek”.

A 6-os blokk továbbra is Ukrajna energiarendszerében üzemel, és egyúttal saját szükségleteit is táplálja az atomerőműben, az állomás ukrán munkatársai pedig mindent megtesznek az infrastruktúrában keletkezett károk felszámolásáért – hangsúlyozta az Enerhoatom.
Az ukrán katonai hírszerzés közben nyilvánosságra hozta, hogy információi alapján az orosz erők tüzet nyitottak Enerhodar városra és az atomerőmű területére is. A támadásban K-52-es támadóhelikopterek is részt vettek, és lakóövezeteket támadtak. Az orosz erők aknavetőkkel lőttek az atomerőmű közvetlen közelébe.

Az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálatán keresztül arról is hírt adott, hogy értesüléseik szerint előkészítik a Roszatom orosz atomenergetikai konszern alkalmazottainak evakuálását a zaporizzsjai atomerőmű területéről a megyében lévő, orosz megszállás alá került Melitopol városba. A közlés szerint kritikus helyzet alakult ki az erőműben amiatt, hogy az orosz megszállók nem engedik be az ukrán alkalmazottak egy részét. Konkrétan a tűzbiztonságért felelős személyzetről van szó – fűzte hozzá a hírszerzés.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség küldöttsége elindult a zaporizzsjai atomerőműhöz

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó