Kiderült, kinek nem lehet 4256 hrivnyánál kisebb a juttatása

A Nyugdíjalap jelenti.

Az állami Nyugdíjalap megnevezte azon nyugdíjra jogosultak kategóriáit, akiknek a havi járandósága nem lehet alacsonyabb 4256,70 hrivnyánál.

Magyar Tímea

Azokról a személyekről van szó, akik harci cselekmények résztvevői voltak. Sőt, ők korkedvezményes nyugdíjazásra is jogosultak. Azok a hadseregből leszerelt, jelenleg nyugdíjas személyek pedig, akik idén a sorozás során ismét beálltak a hadsereg soraiba, továbbra is hozzájuthatnak nyugdíjukhoz.

A harci cselekmények férfi résztvevői (a hadseregben kisegítő feladatokat ellátók is) 55, a nők 50 évesen vonulhatnak pihenőre.

Ennek az a feltétele, hogy a férfiak minimum 25, a nők 20 év biztosított munkaviszonnyal rendelkezzenek.

Ami a nyugdíjkiegészítést illeti, a harci cselekmények résztvevői a létminimum 25%-ának megfelelő összegre jogosultak. Július 1-től ez a juttatás 506,75 hrivnya. Ezenkívül 40 hrivnya összegű célzott pénzügyi támogatás is rendelkezésükre áll.

Ugyanakkor a taglalt kategória nyugdíjának teljes összege nem lehet kevesebb, mint az aktuális létminimum 210 százaléka, vagyis 4256,70 hrivnya.

Ez a norma a Miniszteri Kabinet 2019. június 26-án kelt 543. számú határozata alapján van érvényben. A harci cselekmények résztvevői státuszért járó nyugdíjkiegészítés minden nyugdíjtípusra érvényes, ugyanis azzal a státusszal mind a volt katonák, mind a civil nyugdíjasok rendelkezhetnek, közli az állami Nyugdíjalap.

4437 hrivnya az ukrajnai átlagnyugdíj, de ki kap ennyit?

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó