81 millió forintot fordít óvóhelyek kialakítására a Magyar Református Szeretetszolgálat • Kárpáti Igaz Szó

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) a háború kitörése óta segíti a Magyarországra menekülőket, valamint a Kárpátalján maradókat egyaránt. Miután Ukrajnában kötelezővé tették az oktatási, valamint a szociális intézmények számára a megfelelő óvóhelyek kialakítását, az MRSZ a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) részére 81 millió forint pénzügyi támogatást irányzott elő. A támogatásból a négy kárpátaljai református líceum, valamint a KRE által fenntartott beregszászi idősotthon óvóhelyének kialakítására nyílik lehetőség, melyek berendezését is segíti a szeretetszolgálat. A témával kapcsolatban tartott közös sajtótájékoztatót a beregszászi idősotthonban a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Kárpátaljai Református Egyházkerület vezetése.

Hegedűs Csilla

– A református szeretetszolgálat számára 2006-os megalakulása óta prioritás volt, hogy fokozott figyelemmel kísérje a kárpátaljai eseményeket, és mindenben az itteni testvéreink mellett álljon. Amikor az év elején a háború kitört, teljesen egyértelmű volt, hogy a szeretetszolgálat még szorosabb kapcsolatot tartson a KRE elnökségével. Sok a tennivaló, jelenleg a legfontosabb az óvóhelyek kialakításának támogatása a KRE által fenntartott líceumokban. Szeretetszolgálatunk felvállalta valamennyi tanintézmény esetében az óvóhelyek kialakítását, összesen 81 millió forint támogatást biztosítottunk erre, a munkálatok már elkezdődtek, és sok esetben már be is fejeződtek – magyarázta dr. Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke. Hozzátette, más ügyekben is igyekeznek segíteni, így például az intézmények rezsitámogatásában, élelmiszerek gyűjtésében.

Elmondta, az adományozóknak köszönhetően a raktárak hamar megteltek, és hamar ki is ürültek, most ismét a feltöltésük zajlik annak érdekében, hogy a telet felkészülten várhassák. Ugyanis lassan az őszi és a téli időszakra is készülni kell, mert sajnos olyan jelek vannak, hogy nehéz télnek nézünk elébe. Az MRSZ ebben is segítséget nyújt.

– Számunkra nagyon fontos volt, hogy a tanintézményeink szeptember elsejétől nyithassanak, ugyanis a négy iskola több száz diákot, több száz családot jelent, akik maradhatnak, mert van lehetőség a jelenléti oktatásra. Hálásak vagyunk az MRSZ-nek, hogy mindenben támogat minket – mondta Zán Fábián Sándor.

A KRE püspöke kitért arra is, hogy a Magyarországról érkező adományokkal – többnyire tartós élelmiszerekkel – főleg a háborús övezetből érkező családokat segítették, de jutott belőle az itteni, nagy szükségben élő időseknek, fogyatékkal élő embereknek is. Szót ejtett a vetőmagprogram fontosságáról is, amely szintén óriási segítséget jelentett az itteni gazdáknak, ugyanis többet vethettek, és az aszály ellenére a többől több maradt meg.

– A mostani támogatás, amely az idősek otthonát célozta meg az óvóhellyel, szintén egy nagyon fontos dolog, hiszen a működése függ ettől, illetve az idősek biztonsága, de közben a szívünkben ott van a kívánság, hogy ne legyen rá szükség, ne kelljen senkit sem menekíteni, hogy ne pusztítsák el a mi Kárpátaljánkat. Az MRSZ abban is sokat segít, hogy az idősek otthonában lévők élete szebb, könnyebb legyen. Akiket be tudunk fogadni, azokon igyekszünk segíteni, aki itt van, az tudja, hogy milyen jó itt élni, ezért kell hálásnak lenni, ezt kell megköszönni. Mindenkit szeretnék biztatni és bátorítani Kárpátalján, hogy mi is igyekezzünk segíteni azokon, akiknek szüksége van erre, értem ez alatt az egyedül élő, idős embereket, szégyen lenne ránk, ha valaki éhen fagyna a saját otthonában. Hiszem, hogy összefogva túl fogjuk élni ezt a kritikus időszakot is – zárta szavait a KRE püspöke.

Nagy Béla, a KRE főgondnoka mindenekelőtt köszönetét fejezte ki az MRSZ-nek, és a magyar embereknek a folytonos támogatásért, akik átérzik az itteniek sorsát.

– A most épülő óvóhely előreláthatólag ötven férőhelyes lesz. Jelenleg 37 idős embert gondozunk, ápolunk itt nap mint nap, de nagyon sokan jelzik felénk az igényt, most is több mint száz idős embert szeretnének itt elhelyezni, de sajnos helyhiány miatt ezt nem tudjuk felvállalni. Reméljük, a jövőben lesz lehetőségünk a bővítésre, egy rehabilitációs osztály kialakítására, és akkor még több rászoruló töltheti nálunk az öreg éveit – mondta Nagy Béla.    

Az idősek otthona udvarában javában zajlik az óvóhely építése, remények szerint még a tél beállta előtt el is készülnek az épülettel, és szükség esetén igénybe vehető lesz.  

A sajtótájékoztatót követően az MRSZ képviselői Tiszapéterfalvára utaztak, ahol megtekintették a Péterfalvai Református Líceum elkészült és berendezett óvóhelyét.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó