A megújulás találkozója Balatonföldváron ● Kárpáti Igaz Szó

Grezsa Istvánt választották meg a Kárpátaljai Szövetség elnökévé

Szeptember 2-4-én Balatonföldváron tartották meg a Kárpátaljai Találkozót. Hagyomány, hogy a találkozó első napján emlékpadot avatnak a magyar tenger partján. Most Báthori Katalin, a szövetség egykori főtitkára tiszteletére tették ezt. Ünnepi beszédet Benza György, a Kárpátaljai Szövetség elnöke mondott.

Hegedűs Csilla (Balatonföldvár–Ungvár)

A rendezvény a Riviéra Park Hotelben folytatódott, ahol megnyitották a 120 éve született Ungvári Lajos szobrász emlékkiállítását. A rendezvényen Kovács Sándor Magyar Örökség-díjas honismereti író osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Dupka György író, történész, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója és Szalipszki Endre nyugalmazott főkonzul, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső kutatója a kárpátaljai helyzetről tartottak előadást. Ezt követően került sor a tisztújításra.

– Amikor számot kell adni arról, mit végzett az elmúlt évtizedekben a Kárpátaljai Szövetség, a vezetés soha nem az elért eredményekről, hanem a jövőről beszélt, és ezt a jó hagyományt a továbbiakban is folytatni kell – kezdte beszédét Benza György. – Dr. Grezsa István kormánybiztosként évekkel ezelőtt felajánlotta, támogatja szövetségünket, aminek köszönhetően a korábbi, szűkös keretek jelentősen megnövekedtek, illetve a különböző magánadományok is sokat segítettek terveink megvalósításában. Szeretném megköszönni a szövetségnek, a kárpátaljaiaknak, a tagságnak az együtt eltöltött esztendőket, és őszinte szívvel javaslom dr. Grezsa István elnökké való megválasztását – mondta a leköszönő elnök.

A tisztújító közgyűlésen meg is történt az új elnök megválasztása, emellett új tagokkal bővítették a szövetség vezetőségét: Benza György, Szemere Judit, dr. Dupka György, dr. Borbély Katalin, Ötvös Sándor, Dr. Grezsa István (elnök), Kovács Sándor, dr. Igyártó Gyöngyi, Varga Sándor.

A közgyűlést követően Benza György leköszönő elnök megjegyezte: „elnökségi tagként mindenben támogatni fogom az új elnököt, és úgy hiszem, közös erővel még többet tudunk majd tenni a kárpátaljai magyarságért, s főleg a gyermekekért, hiszen ők jelentik a jövőt.

Dr. Grezsa István megtisztelőnek tartotta, hogy bizalmat szavazott neki a tagság. Lapunknak nyilatkozott érzéseiről, a jövőbeni terveiről:

– Kinek származása, kinek nemzeti elkötelezettsége, kinek a munkája okán közös szenvedélyünk Kárpátalja. Ez meg kell hogy maradjon, mert ez adja ennek az elkötelezett társaságnak a lelkét. Ugyanakkor dinamizálni is kell a munkáját, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy fiatalokat kell bevonni, és azokat, akik az elmúlt hónapokban jöttek el Kárpátaljáról, arra biztatni, hogy keressék a kapcsolatot a szövetséggel. De az is nagyon fontos, hogy erősítsük a Kárpátalján való megmaradást, az otthoni boldogulást.

– Elődjétől, Benza Györgytől kér-e majd tanácsot?

– Kérésem volt, hogy Benza György maradjon benne az elnökségben, hiszen az ő támogatása nélkül talán már nem is lenne ez a szövetség. El sem tudom képzelni a közösséget az ő tevékeny részvétele nélkül, hiszen az ő tulajdonában lévő székházban van a szervezet központja Budapesten, ami továbbra is rendelkezésünkre áll, ahol meg tudjuk valósítani a programjainkat. Természetesen folytatjuk a balatonföldvári találkozók sorát is, mert úgy vélem, hogy a múlt értékei úgy tudnak a jövőben hasznosulni, hogyha a jelen időben minél több helyen dolgozunk.

– Vannak-e új tervei a szövetséget illetően?

– A fiatalok bevonása. Abban az iskolában, ahová én jártam, Németh Lászlónak a következő szavait olvashattuk: „Az ifjúságnak joga, hogy az életet igényei és eszméi szerint újrafogalmazza”. Mélyreható változások zajlanak Ukrajnában, Kárpátalján. De ez a háború előbb-utóbb véget ér, és akkor nagyon sok feladat lesz, és lehet, teljesen új megközelítésekre lesz szükség mind a kárpátaljai magyar politika vonatkozásában, mind Ukrajna és Magyarország kétoldalú kapcsolataiban. Mi azt szeretnénk, ha a Kárpátaljai Szövetség ezzel a kulturális állandóssággal, az értékőrző jelenléttel hozzá tudna járulni ahhoz, hogy minél többen megmaradjanak magyarnak Kárpátalján.

A háromnapos találkozón számos kulturális eseményen vehettek részt az oda látogatók. Pákozdi Judit bemutatta Kárpátalja ízvilágát rejtő szakácskönyvét. A Kárpátaljai Spektrum gondozásában bemutatásra került Dalmay Árpád Beregszász – Erzsébet királyné városa című könyve. A résztvevők elbeszélgethettek a szerzővel és a szerkesztővel, Kovács Sándorral. Előadást tartott a Credo együttes is, szombat este pedig a díszvacsorát követően zenés-táncos mulatságot rendeztek a Madarak házibuli zenekar közreműködésével. Hazautazás előtt Pásztor Bazil Tibor nyugalmazott görögkatolikus esperes-parókus misézett.

Forrás:
KISZó/Hegedűs Csilla felvételei

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó