Zelenszkij: háborús költségvetést készítünk

A kiemelt kiadásokat a biztonsági és védelmi szektor számára irányozzák elő – jelentette be Volodimir Zelenszkij államfő az ország jövő évi költségvetéséről tartott videoüzenetében.

„Egyértelmű, hogy egy háborúban álló ország költségvetését alkotjuk… Több mint ezermilliárd hrivnyát fordítunk jövőre biztonsági és védelmi kiadásokra – ez lesz az első számú prioritás” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök kiemelte: az államnak az állampolgárokkal szembeni szociális kötelezettségeit is maradéktalanul biztosítani kell.

„Azt szeretném, ha az ukrajnai nyugdíjasok hallanának – a kormány feladata jövőre és idén is, hogy biztosítsa a nyugdíjak indexálását…” – hangsúlyozta.

Zelenszkij kifejtette, a stabilitás érdekében csökkentik azokat az állami kiadásokat is, amelyek nem segítik az ország gazdasági fejlődését, valamint a lakosság szociális és kulturális támogatását.

Megjegyezte azt is, hogy megmarad az Elérhető hitelek állami program, és továbbra is működnek majd azok a lehetőségek, amelyek segítik a munkahelyek megtartását és új munkavállalók bevonását.

Az államfő egyúttal kiemelte, speciális alapot terveznek létrehozni, amelyet az elkobzott orosz vagyonnal töltenek majd fel.

Korábban a pénzügyminiszter arról tájékoztatott, hogy „rendkívül kemény” lesz a 2023-as költségvetés:

A pénzügyminiszter szerint „rendkívül kemény” lesz a 2023-as költségvetés

Kapcsolódó:

Védelmi költségvetés: így változtak a kiadások a háború miatt Ukrajnában │KISZó-háttér

A miniszterelnök megnevezte a 2023-as állami költségvetés prioritásait

 

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó