Eddig nyolcezer hadköteles férfit tartóztattak fel a határon

A hadiállapot bevezetése óta a határőrök több mint 8 ezer hadköteles korú férfit vettek őrizetbe a mozgósítás során elkövetett illegális határátlépési kísérlet miatt – közölte az Ukrán Állami Határőrszolgálat.

„A szabálysértők közül több mint 5600-at az ellenőrzőpontokon kívül tartóztattak fel a határőrök. A többiek az útlevélellenőrzés során akadtak fenn” – áll a közleményben.

A határőrségi kommüniké megjegyzi, annak ellenére, hogy az államhatár illegális átlépésének kísérletét adminisztratív büntetéssel sújtják, sokan folyamodnak effajta bűncselekményhez.

A háború kezdete óta 245 sikertelen megvesztegetési kísérletet jegyeztek fel a határőrök, amelyek során 3,8 millió hrivnya összegű kenőpénzt ajánlottak fel nekik. A megvesztegetés szintén bűncselekménynek minősül.

Az állami határőrszolgálat szerint több mint 1450 büntetőeljárás indult, ebből több mint 270 esetben embercsempészet, 1160-ban okirat-hamisítás és fals okmányok felhasználása, 17-ben mozgósítás alóli kibújás a vád.

Csaknem 600 embert vád alá helyeztek e bűncselekmények elkövetése miatt.

Sokszor váltak bűncselekmények áldozataivá a próbálkozók. Néhányan óriási összegeket fizettek, és voltak olyanok is, akik a határsértési kísérletek közben folyókban, hegyek között lelték halálukat, derül ki a közleményből.

Belügyminisztérium: a munkavállalási vízum nem ad jogot a hadkötelesek határátlépésére

Zelenszkij álláspontja a hadkötelesek külföldi utazásával kapcsolatban

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó