Fordulat: menekülnek az orosz csapatok a harkivi régióból

Tovább tart az ukrán csapatok sikeres ellencsapása Harkiv megyében, már harmincnál is több települést vettek vissza az oroszoktól.

Az elmúlt napokban az ukrán erők több stratégiai fontosságú települést foglaltak vissza a harkivi régióban. Több mint fél évnyi orosz megszállás után ismét ukrán kézen van Balakleja, Kupjanszk és Izjum is, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Volodimir Zelenszkij államfő közlése szerint már 2,5 ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza a kormányerők.

Kijelenthető: a harkivi régióban gyakorlatilag összedőlt az orosz védelmi vonal, csapataik szélvész gyorsan vonulnak vissza a donbászi területekre. Az orosz katonai hadvezetés előre eltervezett visszavonulásról beszél, azzal indokolva a lépést, hogy jobban tudjanak koncentrálni Doneck megye teljes területének a megkaparintására. Azonban katonai szakértők értekezése szerint szó sincs tervezett visszavonulásról, egyértelműen orosz kudarcról van szó, hasonlóról, mint áprilisban Kijev környékén történt, amikor a megszállók szintén visszavonulót voltak kénytelenek fújni.

A mostani jelentős sikerek a legjobbkor jöttek Ukrajna számára, mert a fáradni látszó nyugati körök felé ez jó üzenet abban a tekintetben, hogy továbbra is érdemes anyagilag és katonailag támogatni Kijevet.

Jelentős ukrán előrenyomulás Harkiv megyében

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó