Egymilliárd dolláros felajánlás az ukrán származású orosz milliárdostól

Nincs egyedül, sokan szeretnének szabadulni a nyugati intézkedések hatálya alól. Az ukrán kormány akár egy alapot is létrehozhat a bűnbánó üzletemberektől érkező források fogadására.

Mihail Fridman orosz üzletember magánvagyonából utalna át egymilliárd dollárt az általa alapított Alfa Bank ukrajnai leányvállalatának, cserébe azért, hogy az ellene bevezetett brit szankciók alól mentesüljön. Amerikai tisztviselők szerint ráadásul nem az egyébként ukrán származású Fridman az egyetlen szankciókkal sújtott orosz személy, aki a háttérben hasonló megkeresésekkel igyekszik a nyugati hatóságokat jobb belátásra bírni. Ugyanakkor a bankár tagadja, hogy hasonló ajánlatot tett volna.

Fridman egyébként már a harcok kitörésekor is nyilvánosan kritizálta az orosz inváziót, ám ennek ellenére ő és üzlettársai is felkerültek az EU és a britek szankciós listájára, igaz, az amerikait elkerülték. Az üzletemberek ragaszkodnak azon állításukhoz, hogy nincsen hatásuk az orosz kormányra.

Az Alfa Bank ukrán leányintézete azt javasolta az ország hatóságainak: segítsék Fridmant abban, hogy egymilliárd dollárt átutalhasson magánvagyonából a bankba, amit aztán az Ukrajna számára kritikus projektekre lehetne fordítani – mondta a bank felügyelőbizottságának elnöke, Roman Spek, aki korábban ukrán pénzügyminiszter is volt. Hozzátette, hogy az Alfa Bank Ukrajna egyik legnagyobb magánkézben lévő pénzintézete, amely szeretne aktív szerepet játszani a háborút követő újjáépítésben is.

Spek szerint javaslatukat az Ukrán Nemzeti Banknak küldték el még júniusban, ám tagadta, hogy ezért cserébe a szankciók feloldását várnák. A javaslatnak főként gazdasági okai vannak, és a bank szeretné megelőzni a spekulációkat arról, hogy Fridman az ukrajnai befektetéséért cserébe kapni szeretne valamit egy másik országban – írja a The Wall Street Journal.

Aazonban, hogy Fridman átutalhassa pénzét, az EU engedélyére van szükség, ezért az ukrajnai Alfa Bank a múlt héten petíciót intézett az Európa Tanácshoz Spek elmondása szerint.

Ukrán külügyminiszter: „Több szankció és több fegyver kell”

Több tucat szankcionált orosz üzletember fontolgat hasonló lépéseket az ügyre rálátó források szerint, ezért ukrán tisztviselők egy alap létrehozásán gondolkoznak, ahol a hasonló cipőben járó oligarchák pénzét gyűjtenék, hogy segítsék az ország működését, bár az nem világos, ez együtt járna-e a szankciók enyhülésével.

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, Rosztiszlav Surma szerint a kijevi kormány Fridman javaslatát csak egy szélesebb keretrendszer részeként vitatja meg.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó