Felavatták az Erdélyi Béla Emlék- és Alkotóházat Munkácson ● Kárpáti Igaz Szó

Erdélyi Béla emlékét vidékünk egyik legjelentősebb és legismertebb festőművésze, aki a két világháború között és azt követően egész festőgenerációkat nevelt, a kárpátaljai művészeti élet meghatározó szervezője volt.

2019-ben a Zahid Finance Group Kft. a magyar kormánytámogatással megvalósuló Magyar Ház Program keretében egy alkotóház létesítése céljából megvásárolta Erdélyi Béla rokonaitól, Villasek Tibortól és családjától a festőművész egykori lakóházát. Ezt követően Kopriva Attila, a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület elnöke kidolgozta az Erdélyi-ház felújításának koncepcióját, amely alapján az Arhbudkonzul tervezőiroda elkészítette a részletes tervdokumentációt. Ennek megfelelően 2021 májusában elkezdődtek a felújítási munkálatok, melyek 2022 tavaszán értek véget. A Zahid Finance Group Kft. és a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület közös szervezésében ünnepélyes keretek között adták át a munkácsi vár lábánál található Erdélyi Béla Emlék- és Alkotóház épületét.

– Erdélyi Béla hatvanhét évvel ezelőtt hunyt el, ezért a mai nap szomorú, de egyben örömteli is, hiszen mi azt szeretnénk, hogy a festő házában ne csak múzeum legyen, hanem alkotóház is – fejtette ki köszöntőjében Tarpai József, a Zahid Finance Group Kft. igazgatója. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vállalt az épület felújításából, elsősorban Kopriva Attilának, aki javasolta, hogy az épület felújítása kerüljön bele a Magyar Ház Programba.

Bacskai József, az ungvári főkonzulátus főkonzulja kifejtette, mindig öröm és megtiszteltetés egy új kárpátaljai magyar kulturális intézmény ünnepélyes avatásán részt venni. – Erdélyi Béla munkássága máig meghatározó és irányt mutató a fiatal művészgenerációk számára. Egy olyan nagyszerű művészről beszélünk, akinek műveiből sugárzik a szülőföld végtelen szeretete, alkotásai élethűen visszatükrözik azt a sokszínű megyét, ahol a magyar lakosság mellett számos más nemzetiségű ember él. Egymás megértése ma még fontosabb, mint valaha. Fontos, hogy Kárpátalja még ezekben a nehéz időkben is a béke szigetét jelentse mindenki számára – hangsúlyozta a diplomata.

Volodimir Csubirko megköszönte a szervezőknek, hogy megmentették ezt a történelmi épületet, és nyilvánossá tették, így bárki, aki tisztelője Erdélyi Bélának, meglátogathatja a festő egykori szülőházát. A Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke hozzátette, amikor arról beszélünk, hogy Ukrajna Európa része, erre Erdélyi Béla példája a legmegfelelőbb, hiszen őt egész Európában ismerték, számos országban alkotott, de visszatért szülőföldjére, és itt is helyezték örök nyugalomra.

– Egy mondás szerint, háborúban hallgatnak a múzsák. Ez a hely bizonyíték arra, hogy ebben az esetben ez nem igaz, hiszen vannak olyan személyek, akik nehéz körülmények között is teszik a dolgukat, igénylik a kultúrát, az egymás közötti megértést, a népek együttműködését – jegyezte meg Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Közgyűlés elnöke. Kihangsúlyozta, szolidaritásuk, figyelmük most leginkább Kárpátaljára szegeződik, mindaddig, amíg arra szükség van.

Kopriva Attila röviden felelevenítette a kezdeteket, elmondta, a ház nemcsak múzeumként, hanem művészeti, turisztikai létesítményként is szolgál majd.

Végezetül Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke Isten áldását kérte a házra, a megjelentekre, Molnár János római katolikus püspöki helynök pedig megszentelte az épületet.

Az elkészült lakóépületben egy Erdélyi Béla műveiből és használati tárgyaiból létrehozott állandó kiállítás kapott helyet. A beépített tetőtérben vendégszobát alakítottak ki, melyekben jelenleg a háború elől menekült ukrán művészek és családtagjaik laknak. Az alkotóházhoz szervesen kapcsolódik a neves festőművész egykori műtermének kibővítésével létrehozott tágas műhely. A ház látogatóbarát kulturális tevékenységével a régió művészeti életének szerves részévé kíván válhat, valamint kapcsolódási pontként szolgálni a művészeti és kulturális együttműködésekben.

Hegedűs Csilla
A szerző felvétele

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó