A menekülteknek ezentúl ukrajnai jövedelmükből is adót kell fizetniük Lengyelországban

A lengyel pénzügyminisztérium megváltoztatta álláspontját az Ukrajnából érkező menekültek jövedelmének megadóztatásával kapcsolatban.

A minisztérium kijelentette, hogy a menekülteknek ukrajnai jövedelmük után is Lengyelországban kell adózniuk, ha több mint 183 napja tartózkodnak az országban.

Lengyelországban korábban bejelentették, hogy azok az ukrajnaiak, akik továbbra is ukrán munkáltatóknak dolgoznak és Ukrajnában fizetnek adót, mentesülnek a lengyelországi adóbefizetés alól. A lengyel pénzügyminisztérium új álláspontja azonban már nem tartalmaz információkat a 2022. december 31-ig tartó különleges adófizetési szabályokról.

Ezzel kapcsolatban a szakértők azt tanácsolják a Lengyelországba menekült ukrajnaiaknak, hogy forduljanak tanácsért szakemberhez.

Megjegyzendő, hogy 2022 augusztusára több mint 1,3 millió ukrán kapott PESEL-t Lengyelországban. Ez egy ideiglenes védelemre jogosító adószám.

Marina Lazebnaja volt ukrán szociálpolitikai miniszter korábban az Európai Parlament bizottságához fordult az adótörvény megváltoztatását kérve. Azt kérte, hogy a menekültek a nyereségadót, a személyi jövedelemadót és az egyéni vállalkozók tevékenységét terhelő adókat továbbra is Ukrajna költségvetésébe fizethessék be. Dagosh Pislar, az Európai Parlament bizottságának elnöke közölte, hogy az adózást nagyrészt az EU-tagállamok nemzeti jogszabályai szabályozzák, de ezek a kérdések uniós szinten megoldhatók, ha összekapcsolják őket az átmeneti védelemre vonatkozó szabályokkal.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó