Hatalmas lehetőség előtt Marco Rossi fiai

Tovább folytatódnak a Nemzetek Ligája mérkőzések a magyar labdarúgó-válogatott számára, és hatalmas reményekkel vághatnak neki, mivel bravúros eredményeket értek el júniusban.

Botos István

A magyar válogatott az NL következő körében szeptember 23-án lép pályára a Hansi Flick vezette Németország vendégeként, három nappal később fogadja az Európa-bajnok olaszokat a Puskás Arénában.

De mi is történt pontosan a már említett „bravúros” júniusban, és mi múlik a szeptemberi mérkőzéseken.

A júniusi NL mérkőzések egy történelmi Anglia elleni (1–0) sikerrel indult, aztán jött az Európa-bajnok olaszok elleni 2–1-es vereség idegenben, majd a Németország elleni 1–1-es döntetlen.

A június 15-i volt az i-re az a bizonyos pont! Wolverhamptomban akkora pofont osztottunk ki az angoloknak, hogy azóta is egy irányba szaladnak, kicsit lopva a megfogalmazást.

Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy némi szerencse is kellett ahhoz, hogy hét pontja legyen a magyar csapatnak, és négy fordulót követően vezesse a csoportját, amit nem túlzás „halálcsoportnak” nevezni. De van egy mondás a labdarúgásban – a jó csapatnak szerencséje is van. A sokat rotáló, kifacsart sztárok miatti riválisaink szépen lopdosták egymástól a pontokat. Így alakult ki az a nem mindennapi lehetőség, hogy bent maradjon a magyar labdarúgó-válogatott az A-divízióban, és akár még meg is nyerheti a csoportját. Emellett azt se felejtsük el, hogy a Nemzetek Ligája elitjében való szerepléssel egy Eb-pótselejtezős védvonalat is kapunk, azaz már a legmagasabb divízióba való jutással szinte borítékolható, hogy a 2024-es Eb selejtezőjében elért eredménytől függetlenül a magyar válogatott számára adott lesz az Eb-pótselejtezős szereplés lehetősége (amennyiben szükség lesz rá).

Elkiabálni persze semmit nem szabad, hét ponttal vezetjük a csoportunkat, míg az utolsó angoloknak két pontjuk van jelenleg, tehát öt pont a különbség. Így Angliának mind a két meccsét hoznia kell, nekünk pedig veszíteni. Gareth Southgate együttesének van a világon az egyik legerősebb kerete, de az is igaz, hogy eddig a háromoroszlánosok keresik régi önmagukat a Nemzetek Ligájában, és ezt mind Németország, mind Olaszország kihasználhatja – nekünk ugyebár a bentmaradáshoz annyi kell, hogy Anglia ne nyerje meg mindkét meccsét, a mieink meg szerezzenek legalább egy pontot a két mérkőzésen.

De mire számíthatunk a németek és az olaszok ellen? Míg Hansi Flick az utóbbi években szétesett német csapatot igyekszik újra összerakni – és nem is jár rossz úton – addig az Eb-győztes olasz válogatottat irányító Roberto Mancini az újbóli vb-lemaradás csorbáját próbálja elfeledtetni. De ha újabb pofonba szalad bele, az akár az állásába is kerülhet. Olaszország tehát valahol a kapitányáért is harcol. A német és az olasz csapat is tele van sztárokkal, fantasztikus képességgel megáldott játékosokkal.

De foglalkozzunk a magyar válogatott keretével. Vannak sajnos hiányzóink – Sallai Roland, valamint Nagy Zsolt, mindketten alapembernek számítottak Rossinál az elmúlt négy NL mérkőzésen. De a csapat gerince azért hadra fogható.

Kapusok: Gulácsi Péter, Dibusz Dénes, Szappanos Péter.

Védők: Wili Orbàn és Szalai Attila helye továbbra is biztos a válogatottban, formájukra nem lehet panasz. Lang Ádám is alapembernek számít a klubjában, így nem lenne meglepetés, ha ez a hármas kezdene a németek és az olaszok ellen. Bevethető még Botka Endre, Fiola Attila és Kecskés Ákos, valamint az újonc Mocsi Attila, a ZTE 22 éves védője. Ott van még Loic Nego, valamint Bolla Bendegúz, Kerkez Milos, akinek jó esélye van a bemutatkozásra a válogatottban, mivel Nagy Zsoltra sérülés miatt nem számíthat Rossi, és ott van Callum Styles, aki szintén pótolhatja.

Középpályások: Schafer András, aki klubjában, az Union Berlinben egyre több lehetőséget kap. Nagy Ádám, Baráth Péter és a sérüléséből visszatérő Kleinhesler László. Valamint a Ferencváros színeiben futballozó és a Monaco elleni Európa-liga csoportmérkőzésen győztes gólt szerző Vécsei Bálintra is számíthat Rossi.

Támadók: Szoboszlai Dominik, aki ugyan nem kezdte túl jól a szezont klubb csapatában, a Lipcsében, de a Dortmund ellen kiosztott egy gólpasszt, aztán bombagólt szerzett. Szalai Ádám, aki mind a négy NL meccsen kezdő volt, Gazdag Dániel és az újra meghívót kapó Varga Kevin, valamint Vancsa Zoltán is ott van a keretben.

Tehát:

A magyar válogatott megnyeri a Nemzetek Ligája csoportját, ha az 5. fordulóban legyőzi idegenben Németországot és Olaszország nem veri meg Angliát, illetve az 5. fordulóban biztosan az A-kvartett tagja marad, amennyiben nem kap ki a németektől vagy Anglia nem győzi le Olaszországot.

Amennyiben vereséget szenved Németországban, csak abban az esetben nyerheti meg csoportját, ha az utolsó körben legyőzi Olaszországot (és kedvezően alakul a másik mérkőzés), és csak úgy marad az A-divízió tagja, ha pontot szerez Olaszország ellen vagy Anglia nem nyeri meg mindkét mérkőzését.

Nemzetek Ligája, A Liga, 3. csoport

Magyarország 7 pont

Németország 6 pont

Olaszország 5 pont

Anglia 2 pont

Forrás:
KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó