Tovább drágulhat a kenyér

Ami az idei búzatermést illeti, az Ukrán Agrár Üzleti Klub becslései szerint több mint 50 millió tonna gabona begyűjtése várható. Ez kevesebb, mint 2021-ben, és annak tudható be, hogy Ukrajna déli és keleti régióit ideiglenesen megszállás alatt van.

A mezőgazdászok szerint a gabona- és olajnövény-készletek elegendőek lesznek az ukrajnai fogyasztói igények teljes fedezésére, és még exportra is jut belőlük. Bár az idei búzatermés csak 58 százaléka a tavalyinak, ez még így is csaknem háromszorosa a hazai szükségletnek. Nem lesz tehát hiány kenyérből és tésztafélékből – hangsúlyozta Olekszandr Hmelevszkij, a közgazdasági tudományok kandidátusa.

Megjegyezte, hogy a kenyér és a tészta drágulása az állami árszabályozás, valamint a búza alacsony ára miatt sokkal kisebb ütemben jelentkezik, mint más élelmiszerek esetében. Az év eleje óta a kenyér ára 8,5%-kal, a tésztaféléké 22,8%-kal emelkedett, az általános fogyasztói infláció eközben augusztusban 24%-os volt.

A szakember ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az év végéig drágulhat a kenyér, körülbelül 10-15 százalékkal. Ennek oka az üzemanyag, az áram, az élesztő, a cukor stb. árának emelkedése.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó