Marketingképzés a kultúrkúriában│KISZó-beszámoló

A Pro Cultura Subcarpathica szervezésében a beregardói Perényi Kultúrkúriában marketingképzést tartottak helyi üzletvezetőknek, kézműveseknek, vállalkozóknak.

Hegedűs Csilla (Beregardó)

Pallagi Marianna, a Pro Cultura Subcarpathica igazgatója köszöntőjében elmondta, az intézmény megnyitása óta számos programot szerveztek. Ezúttal is érdekes és hasznos rendezvényt bonyolítottak le a helyi kis- és középvállalkozók számára.

– Régóta tervezzük a marketingképzést, most meg is valósítottuk. Szakembert hívtunk meg, hogy megossza önökkel a gondolatait azzal kapcsolatban, hogyan lehet sikeres egy vállalkozás. Úgy vélem, a mostani helyzetben az is nagy eredmény, ha egyáltalán talpon maradunk – jegyezte meg az igazgató.

A találkozóra Popovics Konstantin beregszászi magánvállalkozó kapott meghívást, aki Mi szükséges egy sikeres vállalkozáshoz? címmel tartott előadást. Elmondta, fiatal kora óta folyamatosan tanul, tapasztalatokat szerez, mert csak így lehet bármilyen vállalkozásban talpon maradni. Az üzletember hasznos tanácsokkal látta el a résztvevőket.

– Kijevben tanultam turizmust és vendéglátást, majd adminisztrátorként kezdtem el dolgozni egy bisztróban. Később Hajdúszoboszlón, egy utazási irodánál folytattam a tevékenységemet. Voltam sofőr, idegenvezető, üzletkötő, tehát sok mindent kipróbáltam, ami mind a hasznomra vált. Máltán amellett, hogy elsajátítottam az angol nyelvet, dolgoztam is, aztán tanulmányaimat Odesszában folytattam, majd hazatérve belevágtam a vállalkozásba. Vendéglátással foglalkozom, jelenleg egy kávézót vezetek, de szeretnék borospincét és bárt is nyitni. Régi álmom válna ezzel valóra – jegyezte meg.

– A mai előadásomnak azt a címet adtam, hogy mi szükséges a sikeres vállalkozáshoz. Nos, elmondhatom, manapság naprakésznek kell lenni, hogy egyáltalán fenn tudjunk maradni. Az a legfontosabb, hogy szeressük azt, amivel foglalkozunk, ne munkának, inkább hobbinak tekintsük – fogalmazott a vendég.

A fiatal, ám ambiciózus vállalkozó kitért az online térben, interneten való megjelenés fontosságára. Elmondása szerint ennek előnyei a járvány alatt mutatkoztak meg igazán, viszont Nyugaton már régóta gyakorolt az interneten való kereskedés, adok-veszek. Ott rendelik meg az árut a magánvállalkozók, így értékesítik portékáikat a kézművesek.

– Ukrajnában ez sokáig nem volt elterjedt gyakorlat, de a Covid – úgymond – szinte mindenkit rákényszerített erre, és ez sokaknak hozott sikert. Sok minden működik online, például iskolák, vállalkozások. Értékesíteni is lehet online, és ez még kifizetődő is lehet, de ehhez aktív jelenlét szükséges. Számos dologra oda kell figyelni, hogy miránk is felfigyeljenek, és jól jöjjünk ki portékáink értékesítéséből – legyen az bor, kézimunka vagy akár egy étterem, kávézó reklámozása. Jómagam is gyakorta igénybe veszem az internet lehetőségeit, például ezen a felületen rendelek árut, és a kávézóm jelen van a Google helymeghatározóján – magyarázta a szakember.

A szakmai beszélgetést követően a résztvevők a Perényi Kultúrkúria alatt lévő igényes borospincébe látogattak, ahol Varga István benei borász nedűit kóstolhatták meg. Ezt követően vidám zárásként Szilágyi László és felesége, Gabriella táncházat tartott.

Forrás:
KISZó/Fotó: Hegedűs Csilla

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó