Széljegyzet: Egy korsó sör az Oktoberfesten

A világ egyik legnagyobb népünnepélyén, a müncheni Oktoberfesten egy korsó (1 liter) sört potom 12,60-13,80 euróért vesztegetnek. Tisztában vagyok azzal, hogy jelen helyzetünkben nem a német sörárak miatt kell leginkább izgulnunk. Az viszont elgondolkodtató, hogy egyhavi nyugdíjamból akár 5 liter bajor nedűt is ledönthetnék, s még egy darabka fehér kolbászra is futná.

Horváth Sándor

De maradjunk a realitásoknál. Teljesen mindegy, mennyibe kerül a sör a népünnepélyen, nem megyek, s gyanítom, ott sem a nyugdíjasok tolonganak a sátraknál (bár ki tudja…).

Mivel az utóbbi másfél évtizedben nem rajtam gazdagodnak a gyártók és az értékesítők, nem tudom eldönteni, mennyire szabadult el a folyékony kenyér ára Kárpátalján. Minden jel szerint ugyancsak emelkedett, mert a pékáru egyre drágább, és a gabona (árpa, kukoricaőrlemény, de ittam már búzával készített itókát is) a sör egyik alapanyaga.

Azért a helyi sörisszáknak valószínűleg nem kell attól tartaniuk, hogy a bajor árak ide is begyűrűznek, mert akkor ugyancsak leapadna az a bizonyos fizetőképes kereslet. Különben az is sokatmondó, hogy míg a bőrnadrágosoknál literes kriglikben mérik az italt, mifelénk aligha találni ekkora korsókat, megelégszünk a félliteressel. Persze tény, azt is akárhányszor tele lehet tölteni… S azt se feledjük, hogy két korsónak kétszer annyi a habja.

De hagyjuk a habos italt. A jelek szerint az előttünk álló fűtési idényben valami töményebbet ajánlatos spájzolni…

A tartalékolásra figyelmeztetnek a politikusok, gazdasági szakemberek is. Az is elhangzott, hogy a következő hónapokban jelentősen drágulhatnak az élelmiszerek, ezért mindenki szerezzen be tartós élelmiszereket, konzerveket. Bölcs gondolat, megszívlelendő tanács. Akkor lenne igazán értékes, ha azt is elárulnák, miből készleteznek azok, akiknek már a pandémia elvitte minden megtakarításukat…

Megjegyzendő, külföldön is azt prognosztizálják, hogy egekbe szökik a zöldségek és a gyümölcsök ára.

S ezzel vissza is jutottunk az Oktoberfest 500 hrivnyánál többet kóstáló söréhez. Úgy alakult, hogy nekünk, itt a Kárpátok alatt, mindig minden drága. S ennél a helyzetnél már csak egy rosszabb van: a nincs.

Szerencsére ott még nem tartunk…

Forrás:
KISZó/Horváth Sándor

Post Author: KISZó