Szeptember 26: a fogamzásgátlás világnapja │KISZó-háttér

Minden terhességnek kívánatosnak kell lennie

Egyetlen esztendő leforgása alatt a világon 80 millió nő szembesül nem kívánt terhességével, és mintegy 40-50 millióan abortusz útján meg is szakítják azt. A statisztikák szerint a nem megfelelő módon végzett terhesség-megszakítás 68 ezer nő életébe kerül. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megjegyzi, hogy 2019-ben világszerte 1,9 milliárd reproduktív korú nő közül 1,1 milliárdnak volt szüksége családtervezésre. Közülük 842 millióan használtak fogamzásgátló módszert, viszont 270 millióan hiába igényelték, nem jutottak hozzá.

Magyar Tímea

A Fogamzásgátlás világnapján,  szeptember 26-án ukrajnai és nemzetközi egészségügyi szervezetek hívják fel a figyelmet a fiatalok szexuális felvilágosítására és a korszerű fogamzásgátlási lehetőségek széles körű megismerésére. Ennek kapcsán kérdeztük Natalja Csepurnovát, a megyei közegészségügyi központ nőgyógyászát a részletekről.

–  2015-2019-ben világszerte ezer 15 és 49 év közötti nőnél évente átlagosan 39 abortuszt hajtottak végre. A terhességek 29%-a mesterséges megszakítás miatt ért véget, s minden harmadik abortusz a legkevésbé vagy egyáltalán nem biztonságos körülmények között történt.

– Ezek szerint a felvilágosítás továbbra is létszükséglet…

– Jelenleg is nagy szükség van a 15-25 éves fiatalok fogamzásgátlási ismereteinek bővítésére. Fontos, hogy ebben a korban megkapják a szükséges információkat, mert szexuális viselkedésük egész jövőbeli életükre nyomot hagyhat. Emellett fel kell hívni a hatóságok és a közvélemény figyelmét azokra a problémákra, amelyek a fiatalok elégtelen szexuális neveléséből és a fogamzásgátlók mellőzéséből fakadnak. A szakemberek azt az elvet vallják, hogy minden terhességnek kívánatosnak kell lennie és erőfeszítéseiket a fogamzásgátlás módszereinek minél szélesebb körű megismertetésére irányítják, hogy a fiatalok önállóan dönthessenek a szexuális és reproduktív egészségükről, és elkerüljék a nem tervezett terhességet.

– Jelenleg milyen fogamzásgátló módszerek közül választhatnak a nők?

– Ma már számtalan fogamzásgátlási módszer létezik. Ilyenek az orális fogamzásgátló tabletták, implantátumok, injekciók és tapaszok,  hüvelygyűrűk, méhen belüli spirálok, óvszer (férfi és női), férfi és női sterilizáció, hogy csak a legelterjedtebbeket említsem. Ezek különböző hatásmechanizmusokkal és hatékonysággal rendelkeznek a nem kívánt terhesség megelőzésében. Ugyanakkor csupán egyetlen fogamzásgátló módszer, az óvszer akadályozza meg a terhességet és a szexuális úton terjedő fertőzések, köztük a HIV terjedését. Ráadásul az óvszer kivételével minden felsorolt ​​megelőzési metódus és eszköz orvosi konzultációt igényel, sőt van, amelyik műtéti beavatkozást is.

– Hallhatnánk részletesebben a leggyakrabban alkalmazottakról?

– Nos, a hormonális módszerek: szájon át szedhető tabletták, implantátumok, tapaszok, hüvelygyűrűk stb. kis mennyiségű, egy vagy több hormont választanak ki, amelyek megakadályozzák az ovulációt. A méhen belüli spirál egy olyan fogamzásgátló eszköz, amelyet a méhbe ültetnek be, ahol rezet vagy kis mennyiségű hormont szabadít fel, hogy megakadályozza a spermiumok eljutását a petesejtbe. A sürgősségi fogamzásgátló tablettákat a terhesség megelőzésére használják védekezés nélküli szex után, vagy ha a fogamzásgátlás nem volt hatékony. A férfi óvszert közvetlenül az aktus előtt helyezik az erekcióba lépett péniszre. A női óvszert a hüvelybe juttatják be, akár 10 órát is bent maradhat, így egy ilyen óvszert néhány órával szex előtt már fel lehet helyezni. Mindkét termék megakadályozza a spermium és a petesejt találkozását.

A sterilizálás tartós és megbízható módszernek számít. A vazektómia lehetetlenné teszi a spermiumok bejutását a prosztata mirigybe, ezért a nemi érintkezés során a spermiumok nem jutnak el a nő nemi szervbe, és nem képesek megtermékenyíteni a petesejtet. A nők végeztethetnek petevezeték-elzárási eljárást – a petevezetékek átjárhatóságát műtéti úton blokkolhatják.

A megszakított nemi kapcsolat az egyik legrégebbi természetes fogamzásgátlási módszer, amely abból áll, hogy a hímvesszőt eltávolítják a hüvelyből az ejakuláció előtt. Ez a módszer rendkívül megbízhatatlan, mivel a férfi spermája a húgycsőben lehet, és az ejakuláció előtt kiszabadulhat. Ráadásul a nemi úton terjedő fertőzések ellen sem véd.

– Milyen szempontokat kell figyelembe venni a módszer kiválasztásakor?

– Az orvos több szem pont szerint dönt, figyelembe veszi a hatékonyságot, a megbízhatóságot, az elérhetőséget, a  mellékhatásokat, egyéb kritériumokat, beleértve a pszichológiai tényezőket is. Fontos, hogy az orvos megértse a partnerek igényeit, és velük közösen válasszon biztonságos és helyes fogamzásgátlási módszert, figyelembe véve a páciensek egészségi állapotát, személyes igényeit és látásmódját.

– Mennyire megfizethető a korszerű védelem?

– A minimális hormontartalmú fogamzásgátló orális készítményeknek rendkívül széles a palettája. Ezeket egyébként napjainkban különféle hormonális rendellenességek szabályozására gyógyászati céllal is alkalmazzák. A nőgyógyász a páciensével konzultálva mint mondtam, személyre szabottan választja ki a legmegfelelőbbet, s nyilvánvalóan az illető anyagi lehetőségeit is figyelembe veszi. A lényeg, hogy a páciens ne bízza a véletlenre a védekezést.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó