Újabb kategória számára tilthatják meg, hogy elhagyja Ukrajnát

Ukrajnában, mint arról korábban hírt adtunk, november 21-ig meghosszabbították az általános mozgósítást, valamint a hadiállapotot. Ez pedig azt jelenti, hogy a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiaknak tilos elhagyni az országot.

A kormány ugyanakkor az állampolgárok egyes kategóriáinak engedélyezte a határátlépést, így a fogyatékkal élő férfiak számára is. Azonban előfordulhat, hogy számukra is megtagadják a külföldre utazást, írja a Goloskarpat.info a határőrség sajtóközleményére hivatkozva.

Az Állami Határőrség magyarázata szerint az állampolgárok, akiknek a rokkantságát igazoló dokumentumait Ukrajnán kívül adták ki, nem hagyhatják el az országot. Ezen túlmenően ezentúl a III. kategóriájú rokkant férfiak saját akaratukból akár katonai szolgálatra is jelentkezhetnek, így az ilyen állampolgárok automatikusan katonai állományba kerülnek, és rájuk is a mozgósítás általános szabályai vonatkoznak, tehát nem mehetnek külföldre.

Ukrajnában a fogyatékossággal élő férfiak abban az esetben léphetik át a határt ha a következő iratokkal rendelkeznek:

– egészségügyi és szociális szakértői bizottság vizsgálatát bizonyító igazolás, (157−1/o sz. nyomtatvány);
– rokkantsági igazolvány;
– nyugdíjigazolvány;
– a fogyatékos személyek szociális segélyezését igazoló igazolvány;
– a nyugdíjra vagy szociális segélyre nem jogosult fogyatékkal élő személy számára biztosított kedvezményekről szóló igazolás, amely a Szociálpolitikai Minisztérium képviselői által jóváhagyott formanyomtatvány szerint van kiállítva.

A Miniszteri Kabinet módosította a külföldre utazás rendjét

Zelenszkij álláspontja a hadkötelesek külföldi utazásával kapcsolatban

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó