A háború elhúzódása esetén további 5 millióan hagyhatják el Ukrajnát

A legrosszabb esetben akár még 5 millió állampolgár hagyhatja el Ukrajnát azon az 1,2 millión felül, akik február 24-e óta lépték át az országhatárt, és azóta sem tértek vissza – jelentette ki Ella Libanova, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Demográfiai és Társadalomkutató Intézetének igazgatója.

„Február 24. és szeptember 19. között körülbelül 8,4 millió ember lépte át a határt. Ez idő alatt 7,2 millióan visszatértek, közülük sok a kishatárforgalmat használó, az üzleti utakra utazó és a nyaraló” – fejtette ki Libanova.

Hozzátette, hogy a már külföldön tartózkodó több mint egymillió ukrán mellett Ukrajna még legalább 500-600 ezer embert veszíthet. Ugyanakkor a kivándorlók maximális száma elérheti az 5 milliót is. Ez a forgatókönyv akkor válhat valóra, ha a háború elhúzódik.

Ilyen körülmények között fennáll annak a veszélye, hogy a hadiállapot feloldása után a férfiak követik korábban kimenekült családtagjaikat.

„A munkaerőért éles verseny folyik világszerte. Európa az elöregedést a kivándorlókkal kompenzálja. Az ukránok jól képzettek, jelentős részük iskolás és diákkorú. Ezért ha folytatódik ez a kivándorlási hullám, fennáll annak a veszélye, hogy a többség nem tér haza” – hangsúlyozta a Demográfiai és Társadalomkutató Intézet igazgatója.

Libanova szerint fontos a külföldön tartózkodó állampolgárokkal való kommunikáció.

„Arra van szükség, hogy az emberek ukránoknak érezzék magukat, és fenntartsák a kapcsolatot Ukrajnával. Ez erőfeszítéseket igényel mind az állam, mind a helyi közösségek, az iskolák, az óvodák és a munkaadók részéről. Fontos, hogy a munkáltatók megtartsák az Ukrajnából kimenekült munkavállalóik állását. Ellenkező esetben a háború befejezése után nem térnek vissza” – fogalmazott Ella Libanova.

Korábban Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy a háború miatt több mint 12 millió ukrán volt kénytelen elhagyni otthonát, és közülük több mint 5 millióan külföldre távoztak.

Több mint 12 millió ukrán vált belső menekültté

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet szeptemberben végzett felmérése szerint a megkérdezett ukrán állampolgárok túlnyomó többsége (91%) Ukrajnában szeretne maradni és dolgozni.

 

Az ukrajnaiak 7%-a kész lenne külföldre menni, ha uniós vagy amerikai állampolgárságot kapna

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó