Beregszászban elstartolt az MCC Középiskolás Programja ● Kárpáti Igaz Szó

Kárpátaljára látogatott Szentkirályi Alexandra, a magyar kormány szóvivője

Beregszászban került sor a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának (KP) első KP szombat elnevezésű képzési alkalmára. A program keretében olyan fiatal tehetségek számára nyújtanak képzést, akik érdeklődnek a XX. és a XXI. század legfontosabb társadalmi, gazdasági, politikai eseményei iránt.

Varga Brigitta

A képzés célja, hogy a középiskolai tananyagot kiegészítve segítse a pályaválasztást, felkészítse a diákokat a sikeres továbbtanulásra. A tematika összeállításakor azokra a témakörökre és készségekre helyezik a hangsúlyt, amelyek a középiskolai oktatás kereteibe kevésbé férnek bele, de az egyetemi kurzusoknak már részét képezhetik. A rendezvényre Beregszászba érkezett Szentkirályi Alexandra, Magyarország kormányszóvivője. A tisztviselő ismertette a Híd Kárpátaljáért segélyprogramot, beszélt a fiataloknak a kommunikációs szakemberek feladatáról és szerepéről.

– Nagyon jó érzés látni, hogy az MCC Beregszászi Központjában ilyen sok a lelkes és érdeklődő ifjú, hiszen az MCC olyan képzést tud nyújtani számukra, mely szellemi fejlődésüket pozitív irányba tereli. Én azért jöttem, hogy találkozzam velük és beszéljek arról, hogyan alakult a magyar kormány szemszögéből az elmúlt fél év. Ez különösen nehéz időszak volt mindenki számára, legfőképp a határ ezen oldalán. A magyar kormány mindent megtett azért, hogy támogassa az anyaországon kívül élő magyarokat, másrészt pedig segítse a háború elől menekülő embereket. A háború első napjaiban egyik legfontosabb feladatunk az volt, hogy összehangoljuk és segítsük azoknak a karitatív szervezeteknek a munkáját, melyek gondoskodtak az országunkban menedékre lelt ukrán állampolgárokról – tájékoztatott Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő méltatta a határ menti összefogást, amelyben a rendőrség, a katasztrófavédelem, a segélyszervezetek, az önkormányzatok és kormányhivatalok munkatársai, valamint az önkéntesek mind azért dolgoznak, hogy az Ukrajnából menekülők minél emberibb bánásmódban részesüljenek a magyar oldalon.

– A Híd Kárpátaljáért Összefogás segélyprogram keretében több mint egymilliárd forint gyűlt össze, melyet a karitatív szervezetek a menekültek ellátására fordítanak. Ezen túl a karitatív szervezetek mellett Hungary Helps programon keresztül a kárpátaljai közösségeket, valamint az ott tartózkodó belső menekülteket is támogattuk. Mint minden konfliktus, az orosz–ukrán háború is kiváló táptalajt biztosított a félretájékoztatásra, álhírek terjesztésére. Ebben a helyzetben a kormányzati tájékoztatás szerepe felértékelődött. A mi feladatunk, hogy mindenki számára érthető, pontos és hiteles információkat közvetítsünk – foglalta össze az előadó.

Dobsa Beáta, az MCC kárpátaljai régióvezetője elmondta, a tehetséggondozás élménypedagógián alapuló megközelítése és a közösségformálás olyan tényezői a képzésnek, amelyek hamar felkeltették a középiskolások figyelmét. Kárpátalján mintegy 40 településről, 15 különböző intézményből közel 100 diák jelentkezett.

– A Mathias Corvinus Collegium a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, amely 1996 óta tevékenykedik, és az általános iskola felső tagozatától a felnőtt korig működtet tehetséggondozási programokat. Büszkék vagyunk arra, hogy öt évvel ezelőtt Kárpátalja lett az első külhoni régió, ahol az MCC tehetséggondozó központot nyitott.  A Fiatal Tehetség Program után nagy örömünkre szolgál, hogy Beregszászban elindulhatott az MCC Középiskolás Programja is – mondta Dobsa Beáta.

A diákok a nap további részében kiscsoportos foglalkozásokon vettek részt. Debreceni Kamilla, a Tv21Ungvár munkatársa a nyilvános megszólalásról, valamint egy szerkesztő-riporter feladatköreiről tartott interaktív előadást.  Barna György, az MCC Középiskolás Program helyi vezetője a képzés tartalmi részéről tájékoztatott.

KISZó-videó: Beregszászban elstartolt a Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programja

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó