Tizenkilenc fiatal mellére tűzték fel a reménység zöld szalagját; Hit és megmaradás Nagydobronyban – Sorozatunkban vidékünk egyházi tanintézményeit mutatjuk be a háború árnyékában; Tisztújító közgyűlést tartott az UMDSZ; A többség tart attól, hogy nyugdíj nélkül marad

KISZó – minden időben! Friss lapszámunkat kérje a postástól, keresse a megszokott pontokon – a Kárpáti Igaz Szó csütörtöki számából ajánljuk:

👉 TIZENKILENC FIATAL MELLÉRE TŰZTÉK FEL A REMÉNYSÉG ZÖLD SZALAGJÁT – A Nagyberegi Református Líceum diákjai bizakodva tekintenek a jövőbe.

👉 TRAGIKUS EMBERSORSOK LEVÉLTÁRI IRATOK TÜKRÉBEN – Ungváron bemutatták A kárpátaljai magyarok és németek internálása és deportálása 1944 és 1955 között című könyvet.

👉 A JÖVŐ A JELEN GYERMEKEIBEN, FIATAL TEHETSÉGEIBEN REJLIK – A GENIUS Jótékonysági Alapítvány szervezésében a 2022-2023-as tanévben megvalósuló tehetséggondozó alkalmak nyitó ünnepségére a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának központi előadótermében került sor.

👉 HÁBORÚ: MI JÖHET MÉG? – Szabó Sándor publicisztikája.

👉 A TÖBBSÉG TART ATTÓL, HOGY NYUGDÍJ NÉLKÜL MARAD – Előző heti KISZó-kérdésünk elemzése: Az ukrajnai szépkorúak ellátmányának biztosítása már a háború előtt is komoly gondot jelentett.

👉 TISZTÚJÍTÓ KÖZGYŰLÉST TARTOTT AZ UMDSZ – A küldöttek egyhangú voksolással a következő négyéves ciklusra is dr. Zubánics Lászlónak szavaztak bizalmat.

👉 ADÓSSÁGGÖDÖRBE ZUHANT UKRAJNA – VAN KIÚT? – A külső hitelezőkkel szemben az egyetlen alternatíva az NBU, amely akár 30 évre is hitelez az államnak. Ennek azonban megvan az ára: a gyors infláció és a hrivnya leértékelődése.

👉 „NEM ARRA KONCENTRÁLOK, AMI NEM MEGY, HANEM ARRA, AMI SIKERÜL” – Kulcslyuk rovatunk vendége Kovalszkij Tóth Olga, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Földtudományi és Turizmus Tanszékének laboránsa.

👉 GÁL ERIKA: …HISZEM, HOGY AKIK ISTENT SZERETIK, AZOKNAK MINDEN A JAVUKRA VÁLIK – Hit és megmaradás Nagydobronyban.

👉 A LAKOSSÁG 70 SZÁZALÉKA MENTÁLIS SEGÍTSÉGRE SZORUL – Az előítéletek miatt csupán az érintettek 2 százaléka fordul orvoshoz. Ez ékesen bizonyítja, hogy Ukrajnában továbbra sincs kultúrája a mentális egészségről való gondoskodásnak – véli Natalja Brataszjuk ungvári pszichológus.

👉 ÁTADTÁK A SOÓS KÁLMÁN ÖSZTÖNDÍJAKAT – Az ösztöndíjasok 2100 hrivnyát vehetnek át a szakdolgozatokért.

👉 KÁRPÁTALJA MAGYAR SZEMMEL – ÚTIKÖNYV UKRÁN NYELVEN – A kiadvány több mint egyszerű fordítása a magyar nyelvű útikönyvnek, egy új, átdolgozott változat, amely a többségi nemzet olvasóközönsége számára is lehetőséget kínál Kárpátalját „magyar szemmel” felfedezni és megismerni.

👉 TERMÉSZETES ANYAGOKKAL A MÉLTÓ EMLÉKEZÉSÉRT – A palágykomoróciak kezdeményezésének hatása már érezhető.

👉 MEZŐ DIANNA MARADT A RÓZSAHÖLGYEK ELNÖKE – Tisztújító közgyűlést tartott a Kárpátaljai Rózsahölgyek Társasága. Megvitatták a teendőket, összegezték az elmúlt év tapasztalatait, jövőbeli terveiket.

👉 HORVÁTH ANNA TITKAI – A szobrász, keramikus november 5-én lenne 98 éves. Alkotásaival emlékezünk rá.

CSALÁDI 7️⃣NÉZŐ mellékletünkben a legnézettebb TV 📺 csatornák műsorkínálata mellett humor, 🤣 bulvár, 😍 recept, 🍝 teszt, 📝  életmód 🤸 és agymozgató keresztrejtvény, horoszkóp ♌. Lapunk megrendelhető bármely postahivatalban, online  a www.ukrposhta.ua oldalon, de az újságstandokon is kapható.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó