Az ukrán lakosság 70 százaléka mentális segítségre szorul │KISZó-háttér

Az előítéletek miatt csupán az érintettek 2 százaléka fordul orvoshoz.

Az ukrajnaiak több mint 70 százaléka stresszesnek vagy idegesnek érzi magát, de csak 2 százalékuk fordul szakemberhez.Ezeket az adatokat „A lelki egészség és az ukrajnaiak hozzáállása a pszichológiai segítségnyújtáshoz a háború alatt” elnevezésű sajtótájékoztatón ismertették, amelyen Viktor Ljasko egészségügyi miniszter is részt vett.

Magyar Tímea

Ukrajnában készült egy felmérés, melynek során a Gradus vállalat a lakosság pszichés állapotáról készített elemzést, valamint azt firtatták, hogy az emberek hajlandók-e segítséget kérni a szakemberektől. Az eredményeket a Nemzeti Mentális Egészségügyi és Pszichoszociális Támogatási Program kidolgozásához fogják felhasználni, amelynek létrehozását az ukrán first lady, Olena Zelenszka kezdeményezte.

–Február 24-én egy új, számunkra eddig ismeretlen, a mentális egészséget befolyásoló tényező jelent meg.

A pszichológiai és pszichiátriai ellátás létezése óta Ukrajna még soha nem élt át ilyen mértékű háborút.

Ennek mentális egészségre gyakorolt hatását évtizedekig fogják vizsgálni – mondta el Viktor Ljasko, aki kifejtette, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziója óta 650 ezren fordultak pszichológushoz, pszichiáterhez az egészségügyi ellátórendszer keretében. Számos pszichológus fogad pácienseket magánpraxis keretében is, és segít az arra rászorulóknak leküzdeni a pszichológiai problémákat. Sajnos, amint a felmérési adatokból is kitűnt, erre sokaknak van szüksége.

A kutatás során a válaszadók 71 százaléka mondta azt, hogy a közelmúltban stresszesnek vagy nagyon idegesnek érezte magát.

A válaszadók fele érez szorongást és feszültséget. Legnagyobb arányban a nők, illetve a 25-34 évesek élnek át napjainkban stresszt vagy idegességet, félelmet, riadalmat. S ugyan elismerik, hogy segítségre szorulnak, mégsem fordulnak szakemberhez. A régi sztereotípiák miatt a megkérdezettek 49 százaléka ugyanis azt hiszi, hogy a pszichológus a pszichiátriai betegeket kezeli. Csupán a felmérésben részt vevők 2 százaléka mondta azt, hogy rendszeresen konzultál pszichológussal, pszichoterapeutával, a családorvosával vagy a belgyógyászával.

– Ez ékesen bizonyítja, hogy Ukrajnában továbbra sincs kultúrája a mentális egészségről való gondoskodásnak – véli Natalja Brataszjuk ungvári pszichológus. – Az emberek 80 százaléka még életében nem kereste fel a pszichológust.

Pedig, felhagyva a régi beidegződéssel, meg kellene végre tanulni –szükség esetén – szégyenkezés helyett segítséget kérni. A pszichológusnál tett látogatás normává és prioritássá kellene hogy váljon, főleg a jelenlegi helyzetben. Az egészségügyi minisztérium más tárcákkal és illetékes hivatalokkal együtt aktívan dolgozik azon, hogy minél szélesebb körben elérhetővé váljon a minőségi pszichoszociális támogatás. Másrészt a betegeknek meg kell érteniük, szükség esetén szakorvoshoz kell fordulniuk. Le kell győznünk a háború okozta stresszt és a szorongást. Ez erőt ad a gyógyuláshoz, szeretteink támogatásához, fejtette ki a szakember.

***

A Nemzeti Mentális Egészségügyi és Pszichoszociális Támogatási Program célja többek között a mentálhigiénés gondozás kultúrájának megteremtése, önsegítő technikák oktatása, valamint a minőségi és megfizethető mentálhigiénés szolgáltatások rendszerének létrehozása. Feladata, hogy segítse az állampolgárokat a háborús stressz és az átélt traumatikus események következményeinek leküzdésében, valamint a mentális zavarok kialakulásának megelőzésében.

A program megvalósítását Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma koordinálja, szorosan együttműködve ukrajnai és nemzetközi szakemberekkel. A kezdeményezés az Egészségügyi Világszervezet támogatásával valósul meg.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó