Ukrajnában meghosszabbítják a hadiállapotot és a mozgósítást

Volodimir Zelenszkij elnök kedden kezdeményezte a hadiállapot és a katonai mozgósítás meghosszabbítását.

Az ukrán államfő benyújtotta a törvényhozáshoz azt az indítványát, amiben a hadiállapot és a vele összhangban elrendelt mozgósítás meghosszabbítását kezdeményezi.

Az orosz katonai agresszió miatt az államfő javaslatára a törvényhozás február 24-én elrendelte a hadiállapot bevezetését, amit előbb havonta hosszabbítottak meg, majd már három hónapra tolták ki annak hatályát. Vélhetően most is így tesznek majd, ami azt jelenti, hogy 2023. február 19-ig tolhatják ki a hadiállapot és a mozgósítás érvényét.

Legutóbb augusztusban határoztak a hadiállapot kitolásáról, az jár le most november 21-én, s ezért van szükség most az újabb hosszabbításra.

Megszavazták! 90 nappal meghosszabbították a hadiállapotot és a mozgósítást

Emlékeztetőül: Oroszország 2022. február 24-én teljes körű katonai inváziót indított Ukrajna ellen, de eredeti célja elbukott. Nem tudta bevenni Kijevet, ezért kivonulásra szánta el magát a főváros környékéről. Az orosz katonai gépezet csak kisebb sikereket ért el a délkeleti régióban, ahol az elfoglalt területeket azóta – minden lehetséges nemzetközi jogi normát felrúgva – önhatalmúlag magához is csatolta. Az ukrán csapatok ugyanakkor látványos offenzívára voltak képesek a herszoni és a harkivi területeken.

Jelenleg mindkét fél úgy ítéli meg a helyzetet, hogy a harctéren képes lehet a maga javára fordítani a helyzetet, ezért aztán elzárkóznak a diplomáciai tárgyalásoktól.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó