Háború: mire készülnek az oroszok, kitart-e az USA támogatása?

A brit hírszerzés információi szerint az orosz hadsereg 60 kilométerre a jelenlegi fronttól, a Krím félsziget határánál kezdte beásni magát, ami alapján akár még erőteljesebb ukrán előrenyomulás várható.

Újabb jelentős területeket készül feladni Oroszország, legalábbis erre következtet a brit védelmi minisztérium, amely a legfrissebb hírszerzési információkra hivatkozva azt írja, az orosz hadsereg nemcsak a Dnyeperig vonult vissza, hanem a jelenlegi fronttól mintegy 60 kilométerre, már a Krím félsziget határán kezdte el kiépíteni új védelmi vonalait.

Danilov: az ukrán csapatok nem állnak meg Herszonnál

A britek jelentése – akik naponta elemzik az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit – szerint nagyszabású munkálatok zajlanak a Krím határánál, ahogy a keleti frontnál, a luhanszki és donecki régióban is a Donyec folyó mentén. Az orosz katonák ezeken a területeken készülnek beásni magukat, és csapdát akarnak állítani az ukránoknak. Ez azt is jelenti, hogy Moszkva újabb erős ukrán támadásokra számít, ezért adják fel a kevésbé védhető területeket, áll az összegzésben.

Ez természetesen súlyos politikai vereség a Kremlnek, hiszen eddig az orosz vezetés úgy állította be, hogy ezek orosz területek, amelyeket meg kell védeni.

A britek szerint a herszoni régióból több csapatot is keletre vezényel át Moszkva, hogy az ott folyó, de igencsak lassan haladó orosz offenzívát támogassák, és abban bíznak, hogy a Krímet a jelenlegi egységekkel is képesek lesznek megvédeni. A keleti hadjárat pedig amiatt különösen fontos Oroszországnak, mert kvázi itt tudnak csak eredményt felmutatni, ezért szinte minden erejükkel ide koncentrálnak.

Persze a frontok aktuális helyzetét nagyban befolyásolhatja a világpolitika alakulása, s a lengyelországi rakétabecsapódás okán először tapasztalhattunk meg véleményeltérést a kijevi és a washingtoni kommunikációban. Menet közben véglegessé vált, hogy az amerikai törvényhozás alsóháza, a kongresszus a republikánusokhoz került, akik máris benyújtottak egy indítványt az Ukrajnának nyújtott katonai-anyagi támogatások felülvizsgálatára és szigorúbb kontrollálására vonatkozóan.

Zelenszkij szerint nem lehetett ukrán a lengyel területen felrobbant rakéta, a nemzetközi vélemények eltérőek

Forrás:
KISZó/VG

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó