Méltóságteljes megemlékezés a Szolyvai Emlékparkban

Visszafogottan, de méltóságteljesen tartotta meg hagyományos megemlékezését a Szolyvai Emlékparkot gondozó bizottság.

Horváth Sándor

A testület úgy döntött, hogy tekintettel a háborús helyzetre, ezúttal nem nagyszabású rendezvény keretében emlékeznek a sztálini terror ártatlan áldozataira, a munkalágerekbe kényszerített magyar, német és más nemzetiségű mártírokra, hanem csendes főhajtással tisztelegnek azon tízezrek emléke előtt, akik egy pusztító háború utáni értelmetlen megtorlás elszenvedői voltak.

A tiszteletadást, az ukrán és a magyar nemzeti himnusz elhangzása után, dr. Tóth Mihály nyitotta meg. Az emlékpark-bizottság elnökének rövid köszöntője után Petrás László mezőgecsei görögkatolikus áldozópap mondott imát az áldozatok lelki üdvéért, majd a megjelentek a jelképes sírkertben elhelyezték a kegyelet koszorúit.

A fejet hajtók között ott volt Íjgyártó István, Magyarország ukrajnai nagykövete, Bacskai József, az ungvári főkonzulátus főkonzulja, dr. Erdei Péter, a beregszászi konzulátus konzulja, Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Spenik Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének igazgatója, Milován Sándor, a KMKSZ tiszteletbeli elnöke, Gajdos István, az UMDSZ tiszteletbeli elnöke, Dupka György történész, GULAG-kutató, Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke, Meskó János történész, valamint az emlékpark-bizottság más tagjai.

A rendezvény keretében avatták fel azt az emléktáblát, mely kárpátaljai mártírok nevét örökíti meg, akiket a rendkívüli hadbíróság ítélt halálra 1944-ben.

A főhajtáson a nagydobronyi Zöld ág énekkar a hitet erősítő dalokat adott elő.

Fotó: Fuchs Andrea

 

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó