Ehető és iható csokrok Banga Makó Biankától │KISZó-interjú

Ismerős az érzés, amikor születésnapodra kapsz egy csodaszép virágcsokrot, de pár nap múlva már dobhatod is a kukába, mert elhervadt? Banga Makó Bianka pont ezért határozta el, hogy olyan csokrokat készít, amelyektől nem kell fájdalmas búcsút vennünk, hiszen azokat meg is ehetjük. Az eszenyi édesanya három évvel ezelőtt kezdett el készíteni ehető kompozíciókat, amelyek többségéhez édességeket és különféle italokat használ fel. Elmondása szerint egy-egy alkotás elkészítése egy-két órát vesz igénybe, a súlyuk pedig általában 2-5 kiló között mozog.

Varga Brigitta

– Hogyan jött az ötlet?

– Három évvel ezelőtt várandós lettem, majd egy tündéri kislányt hoztam a világra. A szülési szabadság alatt gyakran unatkoztam. Próbáltam keresni olyan foglalkozást, amely otthonról is elvégezhető és pénzt is kereshetek vele. Volt egy szépen dekorált papírdobozom. Elkezdtem ötletelni, mit is kezdhetnék vele. Az interneten láttam, hogy egy hasonló dobozt sok-sok finomsággal töltenek meg. Gondoltam, én is kipróbálom. Így készült el az első csokis dobozkám. A családom évek óta élelmiszerüzletet működtet a faluban. Kitettem a bolt egyik polcára, hátha valaki szemet vet rá. Lett is rá hamar vevő, majd jöttek az egyéni megrendelések. Így indult el e vállalkozás 2019 decemberében.

– A kézügyességed megvolt hozzá, hiszen korábban is készítettél már ajándéktárgyakat.

– Valóban, bár egészen más dolgokat. Korábban quilling technikával díszítettem borítékokat, képeslapokat, valamint húsvéti tojásokat. Gyermekkorom óta imádok kézimunkázni, és örömmel tölt el, hogy erre ma is időt tudok szánni és az mindennapjaim részét képezi.

– Nem csupán ezzel foglalkozol.

– Végzettségem szerint koreográfus vagyok. 2014-től heti rendszerességgel tartottam táncórákat. Jelenleg az eszenyi kultúrház vezetőjeként dolgozom.

– Milyen alkalmakra készítesz csokrokat?

– Általában születésnapokra és névnapokra. A legnagyobb dömping pedig karácsonykor és Valentin-napon van, de népszerű ajándéknak bizonyultak ezek a csokrok nőnapra, pedagógusnapra és anyák napjára is.

– Mi volt az eddigi legkülönlegesebb megrendelésed?

– Minden csokor személyreszabottan készül. A megrendelővel egyeztetünk, mit szeret és mit nem az a személy, akinek szánják majd meglepetésként. Megbeszéljük, milyen összetevők alkossák. A leghajmeresztőbb ötlet eddig egy grillcsirke volt. A férfiak esetében egyébként nem az édesség, hanem kolbászok, sajtok, különféle snackek és italok a menők. A legkedvesebb megrendelésem pedig egy hatalmas szív alakú csokor volt Valentin-napra.

– Hogyan jutnak a megrendelőkhöz ezek?

– Eszenybe és a környező falvakba az ajándékot szívesen kézbesítem, vagy pedig időpontot egyeztetve eljönnek érte. A többi érdeklődő pedig a BmB csokicsokor/doboz egyéb ajándékok elnevezésű Facebook-csoportban nézelődhet és kereshet kedvére valót.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó