Keserű az élet az édes kórral │KISZó-interjú

A cukorbaj bárkit utolérhet!

Ukrajnában 1 309 000 cukorbeteg él, a világban pedig, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 422 millióan kénytelenek szigorú szabályok szerint alakítani életmódjukat. A novemberi világnap legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet az összes jóléti társadalmat fenyegető népegészségügyi problémára, valamint támogassa a diabétesszel élőket.

Magyar Tímea

– Bizonyított tény, hogy megfelelő táplálkozással, kezeléssel és életmóddal hosszú időn keresztül kordában tartható a cukorbetegség, és a következményei is enyhíthetőek – vélekedik Olga Krafcsik ungvári endokrinológus. – Amit a laikusoknak tudniuk kell róla: a cukorbaj olyan krónikus betegség, amikor a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint (a vércukorszintet (glükóz) szabályozó hormont), vagy a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni a megtermelt inzulint. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte évente 1,5 millió haláleset kapcsolható közvetlenül a betegséghez. Ukrajnában az elmúlt tizenöt esztendő során 82,9 százalékos növekedést észleltünk. Gyakorlatilag minden harmincadik lakos érintett.

Kárpátalján 40 ezer cukros pácienst tartanak nyilván.

– A cukorbetegség előfordulása és terjedése az elmúlt néhány évtizedben folyamatosan nőtt.

– Sajnos a számadatok ezt támasztják alá, a diabétesz civilizációs kórrá nőtte ki magát. Három fő típusa van. Az 1-es típusú cukorbetegség inzulinfüggő. Akkor fordul elő, ha a szervezet nem termel elegendő inzulint ahhoz, hogy az elfogyasztott élelmiszerből felszívja a cukrot, és azt nem tudja energiává alakítani. Ez egy krónikus állapot. A 2-es típusú diabétesz akkor fordul elő, ha a szervezet nem termel vagy nem használja fel teljes mértékben az inzulint. Ez a kór leggyakoribb típusa.

És létezik a terhességi cukorbetegség, melyet a várandósság ideje alatt diagnosztizálnak, bár olykor a gyermek születése után is megfigyelhető egy ideig.

– A legfontosabb kérdés, vajon hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

– Nos, az 1-es típusú cukorbetegség okai nem teljesen ismertek, így annak megelőzése szinte lehetetlen. A 2-es típusú diabétesz viszont a legtöbb esetben a túlsúly és a fizikai aktivitás hiánya miatt alakul ki, így az esetek 80%-ában megelőzhető. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy ez a betegség is „megfiatalodott”. A kór 1. típusában több mint tízezer 18 év alatti fiatal szenved az országban. Ami a megelőzést illeti, az a legjobb, ha évente legalább egyszer vagy kétszer beutalót kérünk családorvosunktól egy teljes vérképvizsgálatra, mely során a vércukorszintünket is megmérik.

Ha az értéke 6,1 és 7,0 mmol/l közé esik, még nem vagyunk egyértelműen betegek, de fokozott figyelemmel kell kísérnünk állapotunkat.

Ha az ellenőrzést rendszeressé tesszük, megelőzhetjük a bajt – hangsúlyozza a szakember.

– Milyen tünetek észlelésekor kell gyanakodnunk a betegségre?

– A kór túl gyakori vizelési ingerrel, szomjúságérzettel, állandó éhségérzettel, fogyással, fáradtságérzettel és látáskárosodással tudat magáról. Idővel a szív, az erek, a szem, a vesék és az idegek súlyos károsodásához vezet. A cukorbeteg felnőtteknél két-háromszor nagyobb a szívinfarktus és a stroke kockázata, a halálozás kockázata pedig legalább a kétszerese az egészséges emberekhez képest.

Az érintett ereken keresztüli csökkent véráramlás az idegvégződések károsodásával együtt jelentősen növeli a lábszárfekélyek, azok fertőzésének és későbbi amputációjának kockázatát.

A szem retinájának károsodása – a diabéteszes retinopátia a kis erek károsodása következtében alakul ki, és az esetek 1%-ában okoz vakságot. S ez a betegség a veseelégtelenség vezető oka is. Vegyük hát komolyan, még mielőtt visszafordíthatatlan károkat okozna! – figyelmeztet a szakember.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó